Prețul aurului stabilește un nou record pe piața din România. De ce se scumpește metalul prețios
Lingouri de aur
Gramul de aur s-a scumpit miercuri cu 3,54 de lei (1,78%), până la valoarea de 202,1739 lei, de la 198,6284 lei, cât anunţase marţi Banca Naţională a României (BNR), aceasta fiind o valoare record.
Metalul preţios a mai trecut pragul de 202 de lei în data de 5 octombrie 2012, când a fost cotat la 202,0812 lei.
Scumpirea metalului prețios în România este strâns legată de evoluțiile internaționale, în principal tensiunile comerciale dintre SUA și China, ca urmare a războiului taxelor vamale.
Aurul este în mod tradiţional o valoare de refugiu pentru investitori în perioade de incertitudine. Revenirea aversiunii faţă de risc, pe fondul temerilor privind impactul noilor tensiuni asupra creşterii economiei mondiale, a dus la majorarea cererii pentru activele considerate sigure: aurul, francul elveţian şi yenul japonez, toate aceste active atingând în aceste zile valori record pe piețele internaționale.
Leul, pe de altă parte, s-a apreciat uşor faţă de euro, Banca Naţională a României (BNR) afişând miercuri un curs de 4,7309 lei/euro, cu 0,02 bani mai puţin faţă de cotaţia anterioară, când moneda unică europeană valora 4,7311 lei.
Moneda naţională s-a depreciat însă faţă de dolarul american, până la o cotaţie de 4,2308 lei, mai mare cu 0,58 bani (+0,14%) comparativ cu valoarea din ziua precedentă, respectiv 4,2250 lei pentru un dolar.
De ce scumpirea aurului nu este o veste bună
Aurul tinde să se scumpească în vremuri de incertitudine economică și de cădere a burselor sau atunci când oamenii sunt îngrijorați din cauza inflației.
În astfel de momente, investitorii caută să își pună banii la adăpost, cumpărând metal prețios. O astfel de perioadă traversează lumea în prezent.
Luni, Banca Centrală a Chinei a lăsat moneda naţională să se deprecieze sub pragul de şapte yuani pentru un dolar, cel mai scăzut nivel din ultimii 11 ani. Decizia a fost luată că urmare a escaladării războiului comercial dintre Washington şi Beijing și a provocat o furtună pe pieţele financiare din lumea întreagă.
Ea semnalează în fapt o nouă etapă a războiului comercial declanşat prin taxele vamele punitive de Donald Trump în urmă cu peste un an, pentru a forţa Beijingul să negocieze un acord comercial care să reducă deficitul şi practicile considerate neloiale de Washington.
Deprecierea vine pe fondul declinului pieţelor bursiere din întreaga lume, după ce vineri preşedintele american Donald Trump a anunţat că va impune de luna viitoare taxe vamale suplimentare de 10% pentru importuri de bunuri din China în valoare de 300 de miliarde de dolari. China a dat asigurări că va reacţiona la decizia şefului statului american, provocând o undă de şoc pe plan global.
După căderile de pe pieţele asiatice şi europene, cei trei mari indici de pe Wall Street au înregistrat cea mai proastă zi a anului: Dow Jones Industrial Average a pierdut 2,90%, Nasdaq a pierdut 3,47%, iar indicele S&P 500 s-a devalorizat cu 2,98%.
În replică, SUA au acuzat oficial China că şi-a slăbit deliberat moneda. Dar această decizie a Chinei urmează după ameninţarea lui Donald Trump de a impune taxe vamale suplimentare pentru cvasitotalitatea importurilor chineze de la 1 septembrie, în pofida reluării negocierilor comerciale la înalt nivel între Washington şi Beijing, care se aflau într-un punct mort din primăvară.
Pe acelasi subiect: