Exact acum o lună, pe 15 februarie, Parlamentul a aprobat, în şedinţă comună, proiectul legii bugetului de stat pe anul 2019 şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat, care erau trimise la promulgare.

O săptămână mai târziu, şeful statului anunţa că va sesiza Curtea Constituţională în privinţa Legii bugetului pe 2019, precum şi referitor la Legea de aprobare a plafoanelor unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019.

Iohannis afirma că bugetul este unul "nerealist, supraevaluat şi întârziat".

Pe 6 martie, cu majoritate de voturi, Curtea Constituţională a decis că Legea bugetului pe anul în curs este constituţională.

În aceeaşi zi, Klaus Iohannis a anunţat că va retrimite Parlamentului spre reexaminare actul normativ.

"Mesajul este simplu: faceţi un buget sănătos pentru România! Parlamentul are ocazia, dar în primul rând responsabilitatea, să facă rapid corecţiile necesare, astfel încât bugetul chiar să fie unul pentru dezvoltarea României", spunea preşedintele. El nu a comentat decizia CCR, dar a subliniat că bugetul pe 2019 este bazat pe "cifre false" şi l-a catalogat din nou drept unul al "ruşinii naţionale".

La începutul acestei săptămâni, şeful statului a anunţat că a decis să promulge Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2019. "Pensionarii nu trebuie să sufere din nou din cauza incompetenţei şi indiferenţei PSD", declara el.

Miercuri după-amiază, Parlamentul s-a întrunit din nou în şedinţă comună a celor două Camere şi a respins cererea de reexaminare a Legii bugetului de stat pe 2019, trimisă de preşedintele Klaus Iohannis, adoptând proiectul în forma trimisă iniţial la promulgare. S-au înregistrat 245 de voturi "pentru", 115 - "împotrivă" şi două abţineri.

În acest context, Iohannis a criticat vineri faptul că Legea bugetului de stat pe 2019 nu a fost reexaminată de Parlament, ajungând la promulgare neschimbată, şi a acuzat PSD de rea-voinţă.

"PSD a picat şi ultimul test al responsabilităţii. Legea bugetului de stat pe care am retrimis-o Parlamentului pentru corectarea gravelor erori din conţinutul său a ajuns la promulgare neschimbată. O singură zi - atât a alocat PSD în Parlament pentru reexaminarea unui proiect atât de important pentru ţară. Este nu doar o crasă lipsă de seriozitate, este de-a dreptul rea-voinţă refuzul PSD de a repara un buget care în mod evident va genera efecte negative în economie, resimţite, din păcate, de cetăţeni. Mi-aş fi dorit să promulg un buget bun pentru România şi pentru români. Nu a fost să fie", a declarat şeful statului.