In urma criticilor UE cu privire la atingerile aduse statului de drept, romanii vor decide duminica daca aproba sau nu destituirea presedintelui aflat la putere de opt ani, Traian Basescu, ai carui simpatizanti au indemnat la boicotarea referendumului, scrie AFP intr-un material de prezentare intitulat "Romania se pregateste sa voteze destituirea presedintelui".

Aproximativ 18 milioane de cetateni sunt chemati sa voteze atat in Romania, cat si in strainatate, mai ales in Spania si Italia, unde traiesc sute de mii de emigranti romani. Participarea este cruciala, avand in vedere ca aceasta consultare va fi validata doar cu 50 la suta plus unul din numarul alegatorilor inscrisi pe liste, conform unei decizii a Curtii Constitutionale, continua agentia franceza. Este un prag dificil de atins, potrivit analistilor politici, intr-o tara in care absenteismul bate recorduri, pe fondul deziluziei fata de o clasa politica acuzata de neglijarea bunului public si clientelism.

Cotidianul francez LE FIGARO scrie vineri, intr-un comentariu-analiza intitulat "Romania, o noua oaie neagra a UE" semnat de Arielle Thedrel, ca Bucurestiul da de furca Bruxelles-ului, care nu poate face altceva decat sa constate "dificultatea anumitor tari foste comuniste de a se andoca la valorile sale fundamentale". Desi Ungaria lui Viktor Orban este de dreapta, in timp ce Romania lui Victor Ponta se declara de stanga, ambele evidentiaza "fragilitatea constructiei europene".

Potrivit cotidianului, Ponta reprezinta totusi noua generatie a PSD, care, la fel ca PDL-ul lui Traian Basescu, a rezultat din FSN, mostenitorul PCR. Dupa ce a dominat scena politica in primii 15 ani ai tranzitiei postcomuniste, PSD revendica o identitate social-democrata, desi elitele sale sunt alcatuite din oligarhi si baroni locali, comenteaza publicatia, citandu-l pe Teodor Baconschi care ii acuza de "controlul economiei nationale", cultivarea clientelismului prin "metode mafiote" si continuarea "perceperii UE ca pe ceva exotic".

Romania nu era pregatita sa adere la UE in 2007, continua ziarul citandu-i pe Bancoschi si Alexander Gussi, care afirma ca daca nu ar fi aderat "ar fi basculat deja in tabara statelor postsovietice". "Indiferent de epilogul acestei crize, pagubele sunt profunde", conchide publicatia franceza, subliniind ca "UE iese mai slabita in urma ei, iar clasa politica romaneasca mai patata ca niciodata".

Romanii il percep pe Traian Basescu ca pe omul politic care trebuie sa fie doborat, principalul responsabil al crizei economice si sociale prin care trece tara, scrie LIBERATION, intr-un comentariu intitulat "Romani pe calea destituirii", semnat de Luca Niculescu. Popularitatea lui Basescu s-a prabusit dupa ce, in 2010, acesta a anuntat reducerea cu 25% a salariilor in sectorul public si o crestere a TVA cu 5%, iar la sfarsitul lui aprilie 2012 a fost nevoit sa il numeasca pe Ponta, principalul sau oponent, in functia de premier, explica publicatia mecanismul care a declansat criza.

"Presedintele (Basescu) este conflictual si ataca, uneori, fara motive valabile", continua publicatia franceza citand cazul fostului Rege Mihai sau al medicului Raed Arafat, Romania fiind divizata, in prezent, intre cei care considera ca presedintele trebuie sa plece si cei care il considera "o reduta a democratiei". Publicatia noteaza ca, intr-o tara minata de coruptie, justitia a inregistrat progrese de necontestat in ultimii ani de mandat ai presedintelui, desi, intr-o tara saraca, romanii nu sunt interesati de concepte ca stat de drept sau reforma justitiei, ci de supravietuire, potrivit unor analisti romani.

Premierul Victor Ponta si presedintele Traian Basescu au fost implicati intr-o campanie dura pentru referendum, apreciaza postul EURONEWS, adaugand ca, potrivit sondajelor, 65% dintre romani doresc destituirea presedintelui, in contextul in care acesta ii prezinta pe membrii Parlamentului Romaniei ca pe o "haita de hiene". Dezamagirea, apatia, perioada de concedii si faptul ca o mare parte a diasoprei care nu poate vota arata ca nu exista garantii cu privire la atingerea unei prezente de peste 50%, necesara pentru validarea referendumului, mai noteaza postul paneuropean.

Principala batalie a acestui referendum o reprezinta prezenta la urne, Ponta sperand la un nivel ridicat, iar Basescu la apatie, apreciaza site-ul EUROPEONLINE vineri, citand corespondentul DPA la Bucuresti. Astfel presedintele suspendat a indemnat la boicot, in timp ce autoritatile au "extins regulile votarii la limita, pentru a atrage cat mai multi cetateni" sa participe la referendum, noteaza site-ul.

Daca Basescu va ramane in functie dupa referendum, ar putea urma o coabitare "ciudata si controversata" cu Ponta, a carui alianta este favorita in alegerile parlamentare din noiembrie, in contextul in care mandatul presedintelui suspendat se incheie in 2014, scrie WALL STREET JOURNAL intr-un material intitulat "Un referendum cu valoare de test in Romania", semnat de Gordon Fairclough.

Politica romaneasca s-a aflat in criza de la inceputul anului, nemultumirea publica fata de cresterea taxelor, reducerile bugetare, presupuse acte de coruptie si nepotism au condus la demisia unui premier de centru-dreapta si plecarea altuia in urma unei motiuni de cenzura in Parlament. Declinul economic si termenii stricti ai unui imprumut UE si FMI care a salvat tara aflata la un pas de intrarea in insolventa, in 2009, au afectat puternic Romania, cel de al doilea cel mai sarac membru al Uniunii Europene, dupa Bulgaria, noteaza WSJ.