Presedintele BEC, Gabriela Bogasiu, a declarat ca informatiile prezentate sunt pentru ora 13.30, dupa centralizarea datelor inscrise in procesele-verbale primite si validate din 18.544 de sectii din 18.548, adica 99,97% din sectii. 

Ea a adaugat ca numarul participantilor a fost de 8.455.336, ceea ce reprezinta 46,23%. 

Numarul voturilor valabil exprimate la raspunsul "DA" este de 7.400.508, adica 87,52%, iar cele de la raspunsul "NU" - 943.031 - 11,15%, iar 111.797 au fost voturi nule, reprezentand 1,32%. 

Gabriela Bogasiu a spus ca BEC nu va mai face comunicari privind rezultatele partiale, ci va prezenta rezultatele finale miercuri.

Basescu: Flacara democratiei a ramas aprinsa. Romanii au respins lovitura de sta

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, duminica seara, dupa inchiderea urnelor, ca "flacara democratiei a ramas aprinsa", iar romanii "au respins lovitura de stat".

"Flacara democratiei a ramas aprinsa! Romanii au respins lovitura de stat a celor 256 de parlamentari condusi de Victor Ponta si Crin Antonescu. Vreau sa le multumesc acelora care, trecand peste supararea lor pe masurile luate in timp de criza, au inteles ca astazi nu a fost un referendum despre Traian Basescu, ci a fost un referendum in favoarea Europei si impotriva unei lovituri de stat", a spus Basescu.

El a mentionat ca, in acelasi timp, doreste sa le multumeasca tuturor acelora care in aceasta campanie si-au dedicat energia pentru a explica ce s-a intamplat in Parlamentul Romaniei in 3, 4, 5 si 6 iunie, in "saptamana neagra a democratiei".

Ponta: Un presedinte cu peste opt milioane de voturi impotriva trebuie sa decida daca este legitim

Un presedinte ales cu cinci milioane de voturi, dar impotriva caruia au fost inregistrate acum peste opt milioane de voturi impotriva ar trebui sa reflecteze mai serios la aest rezultat si sa decida in ce masura mai este legitim sa reprezinte Romania, a declarat premierul Victor Ponta.

"Orice om politic care spune ca poate ignora votul a in jur de noua milioane de romani este rupt de realitate", a spus Ponta.

USL sustine ca referendumul este valid, iar presedintele Traian Basescu este demis, fiind numarate peste 9,2 milioane de voturi.

Antonescu: Romanii au demonstrat ca sunt un popor de care nu mai are voie nimeni sa se indoiasca

Presedintele interimar, Crin Antonescu, a declarat, duminica seara, la Palatul Cotroceni, ca, in urma referendumului, romanii au demonstrat ca sunt un popor de care nu mai are voie nimeni sa se indoiasca, nici partenerii europeni, in ceea ce priveste spiritul democratic.

"Indiferent care va fi rezultatul final si oficial al acestui referendum, nu mai avem, daca am avut vreodata, niciun motiv sa ne indoim de noi insine, de tara noastra, de faptul ca suntem un popor si o tara pe deplin europene in sensul democratiei, in sensul capacitatii cetateanului de a-si spune cuvantul atunci cand este nevoie de el", a spus Antonescu.

El a precizat ca cel mai important lucru este mesajul pe care cetatenii l-au transmis, dincolo de validarea sau invalidarea referendumului de duminica.

"Acestea (rezultatele oficiale privind referendumul - n.r.) insa sunt aproape detalii pe langa marele mesaj pe care poporul roman astazi l-a dat, si anume acela ca este un popor care nu mai are ce sa invete in materie de alegeri democratice, in materie de participare democratica de la nimeni. Si cred ca, daca existau indoieli in noi insine sau in partenerii nostri europeni in legatura cu aceste lucruri, ele nu mai au niciun fel de justificare", a precizat Antonescu.

Presedintele interimar a tinut sa le multumeasca romanilor care au participat la vot si au dovedit ca sunt "cetateni liberi".

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni dimineata, intrebat ce va urma in continuare, ca CC ar trebui sa constate ca referendumul nu a fost validat, iar decizia Curtii sa fie citita in Parlament, dupa care Traian Basescu se intoarce la Cotroceni. 

El a spus ca pana la ora 11 PDL va anunta rezultatul final al numaratorii paralele. 

"Mai sunt 80 de sectii din Olt, unde a fost dezastru", a spus Blaga. 

"Depinde de toti actorii politici ca tensiunea sa scada am vazut si m-am bucurat foarte mult de pozitia presedintelui si avem si pozitia noastra este aceeasi si noi dorim sa ne aseazm cu totii la masa si sa incercam sa calmam viata politica romaneasca", a precizat Blaga. 

El a spus ca nu depinde numai de PDL in cat timp isi va relua presedintele mandatul, aratand ca el spera ca acest lucru sa se intample cat mai repede. 

"Nu depinde numai de noi in cat timp isi va relua presedintele mandatul, el spera cat mai repede. Instabilitatea trebuie sa inceteze in tara, lucrurile merg tot mai rau, leul are in fiecare zi un minim istoric, pana la urma trebuie sa ne asezam cu totii la masa si sa punem capat crizei", a adaugat Blaga.