Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca Ministerul de Interne, Senatul, Camera Deputatilor, SRI, SIE si STS vor primi bani la rectificare pentru plata salariilor angajatilor.

"La rectificare asiguram plata salariilor pentru toate institutiile unde s-a calculat gresit de la inceput sau unde au fost situatii speciale. Cred ca cei mai multi bani ii dam la Ministerul de Interne, pentru ca s-au angajat noile promotii", a spus Ponta. 

"Mai sunt la diverse institutii - Camera si Senatul, unde nu stiu sa va spun de cati bani e vorba, daca sunt trei milioane de euro, dar e vorba de drepturi salariale la toate institutiile", a adaugat premierul. 

El a spus ca si SRI, SIE si STS vor avea o rectificare bugetara pozitiva: "Si la SRI apare, si la SIE, si la STS - deci unde nu s-a calculat bine de la inceput sau au aparut cheltuieli suplimentare evident ca asiguram toate salariile, asa cum asiguram functionarea tuturor institutiilor". 

Prim ministrul a mai spus ca vor primi bani toti cei care au de obtinut drepturi salariale: "Toate institutiile centrale sau locale primesc la rectificare banii, inclusiv e vorba de banii pentru insotitorii persoanelor cu handicap - pe aceia ii alocam acum la rectificare". 

De asemenea, a precizat ca sunt bani prevazuti in bugetele locale pentru profesorii din preuniversitar.

"Avem banii prevazuti - sa nu-i cautati la Ministerul Educatiei, ci la autoritati locale - pentru profesori, pentru ca e vorba de profesorii din preuniversitar. Avem pentru medici, i-am trecut la fondul de rezerva si-i platim pe masura ce e necesar".

Lista detaliata a reducerilor de bugete

Taierile bugetare vor fi operate Ministerul Muncii (cu 520,4 milioane lei), Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (315,1 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 51 „Transferuri intre unitati ale administratiei publice” (-280,0 milioane lei), titlul 55 „Alte transferuri” (-21 milioane lei) si bunuri si titlul 20 „Bunuri si Servicii” (-6 milioane lei)), Ministerul Mediului (178,1 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 56 „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” (-200,0 milioane lei)), Ministerul Transporturilor (134,3 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 55 „Alte transferuri” (-225,1 milioane lei).

De asemenea, s-a avut in vedere asigurarea sumei de 190,0 milioane lei pentru pentru finantarea in anul 2013 a proiectelor de investitii la magistralele de metrou), Ministerul Economiei: (62,2 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 55 „Alte transferuri” (-42,8 milioane lei) si la titlul 71 „Active nefinanciare” (-7,3 milioane lei)), Ministerul Sanatatii (54,5 milioane lei), Ministerul pentru Societatea Informationala (50,8 milioane lei), Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (46,9 milioane lei, diminuare datorata executiei bugetare pe primele opt luni ale anului, in principal la titlul 20 „Bunuri si servicii” (-11,8 milioane lei), titlul 56 „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare” (-30,0 milioane lei) si titlul 71 „Active nefinanciare” (-11,4 milioane lei)), Ministerul Finantelor Publice (46,5 milioane lei), Ministerul Apararii Nationale (33,5 milioane lei) si tot Ministerul Finantelor Publice, dal la "Actiuni Generale" (451,6 milioane lei).
 

Veniturile bugetului de stat pe anul 2013 se diminueaza, pe sold, cu 2.909,0 milioane lei si se reflecta, in principal, pe urmatoarele categorii: impozitul pe profit: -64,8 milioane lei, impozit pe venit si salarii: -205,9 milioane lei, taxa pe valoarea adaugata: -635,6 milioane lei, din care 270,6 milioane lei sume alocate unitatilor administrativ-teritoriale, accize: - 648,1 milioane lei, alte impozite si taxe generale pe bunuri si servicii: -124,0 milioane lei, impozit pe comertul exterior si tranzactii internationale: -150,0 milioane lei, venituri nefiscale: -1.133,0 milioane lei. 

Veniturile reprezentand taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizarii bunurilor sau pe desfasurarea de activitati se majoreaza cu 92,4 milioane lei. 

Cheltuielile bugetului de stat pe anul 2013, se diminueaza, pe sold, cu suma de1.635,5 milioane lei. Influentele pe principalele naturi de cheltuieli ale bugetului de stat se prezinta astfel: cheltuielile de personal cresc cu 167,2 milioane lei, cheltuielile cu bunuri si servicii scad cu 40,8 milioane lei, cheltuielile cu dobanzile scad cu 457,1 milioane lei, cheltuielile cu subventiile se diminueaza cu 100 milioane lei, transferurile intre unitati ale administratiei publice se diminueaza cu 219,0 milioane lei, alte transferuri se diminueaza cu 515,5 milioane lei, cheltuielile cu asistenta sociala scad cu 309,8 milioane lei, fondurile de rezerva se majoreaza cu 216,8 milioane lei, cheltuielile de capital se diminueaza cu 62,7 milioane lei.

Cresterea deficitului bugetar la 2,5% din PIB

"Vreau sa confirm ca, in discutiile pe care ministrul Finantelor si ministrul delegat pentru Buget le-au avut cu delegatia FMI, a Comisiei Europene si a Bancii Mondiale, inclusiv bazat pe acest succes oarecum neasteptat pentru dansii (cresterea nivelului de absorbtie a fondurilor UE-n.r.) - pentru ca tot auzisera in anii trecuti ca o sa avem bani europeni si nu mai credeau nici ei, iata ca acum ii avem - pentru a nu afecta restul activitatilor bugetare, vom avea o crestere de 0,2% a deficitului numai pentru cofinantarea programelor europene. Constatandu-se aceasta crestere a platilor si a decontarilor pe fondurile europene, au acceptat sa avem o crestere fata de programul initial", a spus Ponta. 

Diferenta este acceptata de expertii FMI doar pentru sumele cheltuite suplimentar fata de programul initial pentru cofinantarea proiectelor cu fonduri europene. Astfel, deficitul bugetului general consolidat ar putea creste in acest an de la 14,7 miliarde lei, asa cum apare in scrisoarea transmisa FMI in luna septembrie, la 15,9 miliarde lei. 

Concomitent, autoritatile au convenit cu FMI o usoara ajustare in jos a prognozei de PIB pentru acest, de la 626,2 miliarde lei la 625,5 miliarde lei, din cauza unui deflator in scadere. 

Ministrul bugetului, Liviu Voinea, a declarat in urma cu cateva zile ca scenariul de baza in discutiile cu FMI include o crestere economica pentru acest an de 2,2%.  Reprezentantii Ministerului Finantelor nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii stirii.  In ultima prognoza publicata de Comisia Nationala de Prognoza, estimarea de PIB pentru acest an a fost realizata pe baza unui deflator de 4,4%, in condiitiile in care cresterea preturilor productiei industriale era prognozata la 4,6% la finele lui 2013 si 4,7% medie anuala. De asemenea, CNP avea in vedere o inflatie medie anuala de 4,3% si o crestere a preturilor de consum (decembrie/decembrie) de 3,5%.  

Premierul Victor Ponta a anuntat ca a doua rectificare bugetara din acest an, programata pentru sfarsitul lunii octombrie, va fi una negativa, precizand ca veniturile sunt mai mici cu 3,8 miliarde lei decat se estimase.  Surse oficiale au declarat pentru MEDIAFAX ca, dupa primele noua luni, veniturile bugetare au fost cu aproximativ 6 miliarde de lei sub estimarea de la inceputul anului, din cauza unor performante sub asteptari la nivelul sistemului bancar, provenite si din modificari ale legislatiei fiscale, o colectare mai slaba, explicata inclusiv prin procesul de reorganizare a ANAF, si nerealizarea profitului estimat la BNR.