Aproape 100.000 de romani sunt interesati de aceste informatii. Este vorba despre hotararea data de Curtea de justitie a Uniunii Europene, care stabileste ca o instanta nationala POATE declara drept clauza abuziva paragraful din contractul de imprumut care prevede ca plata ratelor se face la cursul actual si nu cel de la data semnarii contractului.

Avocatii sustin ca daca este facuta o astfel de plangere in instanta, judecatorii sunt obligati sa tina cont de decizia instantei europene.

Asadar, clientii ar putea avea castig de cauza si astfel ratele de acum, care s-au dublat din 2006 pana in prezent din cauza devalorizarii leului in fata francului elvetian, ar putea fi platite la cursul de 1,8 sau 2 lei pentru un franc. Acestea erau cotatiile valabile atunci cand aceste credite in moneda exotica erau in mare voga.

Decizia este obligatorie pentru instantele statelor membre. Important insa de precizat ar fi ca banca ar putea sa contracareze astfel de plangeri prin obligarea clientului sa plateasca dobanda pentru tot creditul, la cursul actual.

Explicatia Curtii de Justitie a UE pe larg

Cum a inceput procesul cetatenilor maghiari

La 29 mai 2008, domnul Kásler si doamna Káslerné Rábai au incheiat cu o banca maghiara un contract de imprumut ipotecar intr-o moneda straina. Banca le acorda 14 400 000 de forinti maghiari (HUF), echivalentul in franci elvetieni (CHF) fiind stabilit la 94 240,84 CHF.

Potrivit contractului, sotii Kásler au luat act ca, in afara de cuantumul imprumutului, dobanzile aferente, cheltuielile de administrare, precum si dobanzile de intarziere si celelalte cheltuieli se stabilesc in CHF.

Contractul prevedea de asemenea ca stabilirea cuantumului in CHF al imprumutului se efectua pe baza cursului de schimb la cumparare al acestei monede aplicat de banca in ziua deblocarii fondurilor. Totusi, potrivit contractului, cuantumul in HUF al fiecarei rate lunare care trebuia platita se calcula, in ziua an terioara scadentei, pe baza cursului de schimb aplicat de banca la vanzarea CHF.

Cei doi au contestat in fata instantelor maghiare clauza care permitea bancii calcularea ratelor lunare exigibile pe baza cursului de schimb la vanzarea CHF . Ei se prevaleaza de natura abuziva a acestei clauze, in masura in care prevede, pentru rambursarea imprumutului, aplicarea unui curs diferit de cel utilizat la punerea la dispozitie a imprumutului.

Protectie impotriva executarilor silite, timp de trei ani, pentru cei care nu pot sa mai plateasca creditele in franci elvetieni .