Creditele neperformante din sectorul privat s-au plasat la 109 miliarde euro in aprilie, in urcare cu 15% fata de nivelul din perioada corespunzatoare a anului trecut, potrivit datelor bancii centrale a Italiei, citate de Bloomberg si preluate de Mediafax.

Deprecierile de capital, excluzand reevaluarea in scadere a activelor, au avansat in aceeasi perioada de la 50 miliarde de euro la 58 miliarde euro.

"Calitatea activelor si creditele neperformante ridicate reprezinta probleme tot mai mari pentru bancile italiene, in special deoarece rezervele de capital si capacitatea interna de generare a capitalului nu ofera destula siguranta. Economia este deja intr-o stare fragila, iar creditul a inghetat", comenteaza intr-un raport recent Francesca Tondi, analist la Morgan Stanley.

Comisia Europeana (CE) estimeaza ca economia Italiei se va contracta in acest an cu 1,4%, dupa o evolutie constant sub media zonei euro in ultimul deceniu.

Recesiunea reduce capacitatea debitorilor sa-si onoreze obligatiile financiare, fortand bancile sa creasca provizioanele si afectand profitabilitatea sistemului.

Analistii Morgan Stanley esimeaza ca bancile italiene ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 42 miliarde euro pentru a balansa impactul cresterii creditelor neperformante.

Moody's a retrogradat in luna mai ratingurile a 26 de banci italiene, din cauza profitabilitatii in scadere si perspectivelor economice neplacute.

Temerile din piete privind economia italiana si situatia bancilor s-au intensificat dupa ce guvernul spaniol a anuntat, pe 9 iunie, ca va solicita o linie de finantare de 100 miliarde euro de la zona euro pentru recapitalizarea sistemului bancar local, grav afectat de prabusirea pietei imobiliare.

Actiunile UniCredit, cea mai mare banca italiana, au scazut in acest an la Milano cu 39%, valoarea de piata a institutiei de credit coborand astfel la 15 miliarde euro. Intesa Sanpaolo, al doilea jucator de pe piata, a consemnat un declin de 20%, in timp ce Banca Monde dei Paschi di Siena afiseaza o depreciere de 26%.

Contractele credit-default swap de asigurare a datoriilor cu senioritate ale UniCredit fata de posibilitatea de neplata au crescut la 532 puncte de baza, sau 5,32 puncte procentuale, de la 2,92 puncte la jumatatea lunii martie. Pentru Intesa, aceeasi cotatie a urcat de la 2,72 puncte la 4,83 puncte, iar Monte dei Paschi preia conducerea cu 6,62 puncte, dublu fata de nivelul din martie.

Masurile de austeritate implementate de guvernul condus de Mario Monti accentueaza dificultatile economice, somajul fiind in crestere in paralel cu creditele neperformante si accesul tot mai dificil la finantare. Astfel, rata somajului a urcat in Italia la 10,2% in luna aprilie, maximul ultimilor 12 ani.

Rata creditelor neperformante a urcat la 5,4% in martie, fata de 3% in iunie 2008, inainte de declantarea crizei financiare mondiale, potrivit datelor Asociatiei Bancare Italiene.

Criza datoriilor de stat a impins opt state membre in recesiune, din cauza accesului dificil la credit in combinatie cu efectele masurilor de austeritate.

Indicele increderii in economie la nivelul zonei euro a scazut in mai la cel mai redus nivel din ultimii doi ani, in timp ce productia din industria manufacturiera si sectorul serviciilor a scazut pentru cea de-a patra luna consecutiv.

Italia are datorii de aproximativ 2.000 miliarde euro, reprezentand 120% din PIB, pe locul al treilea la nivel mondial dupa Grecia si Japonia, ca procent din PIB.

Investitorii straini se retrag, bancile italiene asumandu-si in tot mai mare masura statutul de principal finantator al statului. Institutiile de credit locale si-au majorat in acest an detinerile de obligatiuni de stat cu 85 miliarde euro, la 295 miliarde euro.

Autoritatea Bancara Europeana a estimat in decembrie, in urma testelor de stres, ca cele mai mari cinci banci din Italia au nevoie de capital suplimentar de 15,4 miliarde euro.