El a aratat, in discursul sustinut la Summitul UE-Europa de Sud-Est de la Bucuresti, ca Romania se apropie de 50% rata de absorbtie a fondurilor europene, dar are de atras anul viitor inca 50% din fondurile de coeziune, iar Guvernul se confrunta cu o dilema legata de resursele necesare cofinantarii. 

"Ma voi confrunta cu o dilema semnificativa: trebuie sa alocam in buget banii necesari pentru cofinantarea fondurilor europene, dar in acelasi timp Comisia Europeana cere Romaniei sa atinga un deficit de 1,4%, iar eu nu am nicio idee cum voi putea pune cateva miliarde de euro pentru a cofinanta cu 15% si a lua 85% din fondurile europene, dar in acelasi timp sa reduc deficitul la 1,4%. Ma intrebam daca nu e mai bine pentru Europa ca Romania sa aiba deficit de 2%, dar sa absoarba 7-8 miliarde de euro, investitii directe in infrastructura si proiecte economice. Aceasta este doar o intrebare legata de birocratia din Europa si realitatea din tara noastra", a spus Ponta. 

Premierul s-a aratat convins ca noua Comisie Europeana va intelege ca Romania nu trebuie sa se concentreze doar pe deficit, ci pe folosirea resurselor pentru investitii in dezvoltare.