Propunerea unilaterala a autoritatilor romane de reducere a TVA de la 24% la 19% ridica intrebari substantiale si ar putea avea un impact negativ asupra sustenabilitatii situatiei fiscale a Romaniei, a declarat purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Annika Breidthardt, potrivit RFI, citat de Agerpres.

"Realizarile inregistrate conform programului ar trebui mentinute si solicitam autoritatilor sa estimeze impactul acestei masuri, inainte de a lua vreo decizie", a adaugat oficialul comunitar.

TVA va scadea la 19%, cel mai tarziu de la 1 ianuarie 2016. Asta pentru ca atunci intra in vigoare noul Cod Fiscal, daca acesta va fi votat miercuri, in plen. Nu sunt motive de ingrijorare pentru cei de la putere, amendamentul scaderii la 19% fusese depus chiar de Opozitie.

Eugen Teodorovici, ministrul de finante: "Am decis scaderea de la 1 ianuarie, este o zi istorica, a fost unanimitate la vot"

Ponta pe Facebook: "Avem spatiu fiscal bugetar predictibil si asiguram un important consens politic. Am discutat si este clar posibil ca reducerea TVA sa intre in vigoare inainte de 1 ianuarie."

Potrivit noului Cod Fiscal adoptat  de Comisia de Buget, acciza de 7 eurocenti care a scumpit motorina si benzina in aprilie anul trecut va fi eliminata. Asa ca, cel putin teoretic, carburantii se vor ieftini cu 42 de bani pe litru. Taxa de stalp pentru companii, dispare si ea de la 1 ianuarie.

Foarte relaxati si intr-un consens deplin putere-opozitie, deputatii au mai decis si impozitarea pentru doi ani, cu 1% a microintreprinderilor, in cazul in care sunt societati nou infiintate care au un angajat. Asta cu o conditie: patronul sa mentina activitatea pentru minimum patru ani.

Reducerea CAS pentru angajat si angajator prevazuta din 2018, scaderea TVA la 18% tot atunci, precum si cota unica redusa - toate au fost anulate din proiectul guvernului. Codul Fiscal si cel de procedura Fiscala vor fi votate miercuri de Parlament.
 

 

"In aceasta dupa amiaza m-au vizitat colegii mei Nicu Banicioiu si Eugen Teodorovici! Doua lucruri extrem de importante pe care le-am discutat si pentru care ne batem in zilele urmatoare: 1) miercuri deputatii Coalitiei PSD- UNPR- ALDE vom vota pentru adoptarea Codului Fiscal in forma aprobata in Guvern cu o singura modificare - reducerea cotei standard de TVA sa fie la 19 (nu 20%) - astfel inchidem si simbolic dezastrul produs in 2010 - avem spatiu fiscal bugetar predictibil si asiguram un important consens politic (PNL a anuntat ca voteaza Codul daca facem 19 in loc de 20), am discutat si este clar posibil ca reducerea TVA sa intre in vigoare inainte de 1 ianuarie!", scrie Ponta pe Facebook.

Premierul a adaugat ca a vorbit cu cei doi ministri si despre scaderea de la 1 iulie a preturilor medicamentelor cu 20%. 

"De la 1 iulie intra in vigoare scaderea preturilor la medicamente cu 20% - o masura in sprijinul a milioane de romani realizata cu mari eforturi de catre Guvern. Ca de fiecare data in ultimii 3 ani noi muncim pentru a indrepta relele trecutului si a face mai buna viata romanilor, ceilalti fac scandal si sunt iresponsabili!!!", mai scrie prim-ministrul. 

Victor Ponta se afla in Turcia, unde a fost supus unei interventii chirurgicale la genunchi. Duminica, el a anuntat ca va fi externat, insa va trece printr-o perioada de recuperare, motiv pentru care va cere presedintelui Klaus Iohannis sa-l desemneze pe vicepremierul Gabriel Oprea sa exercite toate atributiile functiei de prim-ministru in aceste zile.