Berea la halba se ieftineste: TVA, redusa de la 24 la 9%. De cand intra in vigoare masura ce va crea peste 700 de joburi intr-un an
Nu e nici aliment, nici bautura non-alcoolica, dar berea la halba va avea un tratament special, de luna viitoare: va costa mai putin! Parlamentul a votat miercuri reducerea TVA, de la 24 la 9%. Teoretic, pretul unei halbe ar trebui sa scada cu 12 procente. Alesii spera la o multime de efecte pozitive: romanii se vor racori mai mult, restaurantele vor angaja ospatari, iar statul va avea de castigat.
Masura ar putea intra in vigoare de la 1 iulie. Pretul unei singure halbe, care costa acum 5 lei in medie, ar urma sa scada cu 60 de bani.
Potrivit statisticilor, anul trecut, fiecare roman a baut 74 de litri de bere, cu sapte mai putini ca in 2013. Un bautor din doi a cumparat bere la PET, iar un sfert din numarul total, la sticla. Doar 3,5% prefera la halba.
Initiatorii legii sustin ca ieftinirea berii la halba prin scaderea TVA-ului de la 24 la 9% ar aduce un consum de peste 200 de milioane de halbe in plus fata de cel din prezent.
Asa ca Parlamentul a votat TVA la fel cu al alimentelor, pentru acest sortiment de bautura slab alcoolizata. Berea la sticla ramane cu TVA de 24%.
Masura ar putea crea peste 700 de locuri de munca intr-un an, sustin alesii, iar in loc de gaura la buget, deputatii promit ca taxele catre stat, din vanzarea in restaurante si terase, vor fi mai consistente, pentru ca vor creste cantitatile comercializate. Reprezentantii berarilor sustin ca masura este buna pentru economie.
Vasile Joanta, Asociatia Berarii Romaniei: "A scazut foarte tare KEG-ul - butoiul. Inainte la noi era 30%, acum mai e doar 3%".
97% din berea vanduta la noi este produsa in tara si foloseste in proportie de 70% hamei si malt de aici.