"Vrem sa fim pregatiti si competitivi atunci cand ne alaturam zonei euro. Cred ca 2018-2020 este o tinta realista. Urmarim, in mod prudent, Polonia, care este mult mai avansata decat Romania in ceea ce priveste reformele structurale", a afirmat Ponta intr-un interviu acordat CNBC, preluat de Mediafax.

Seful Guvernului a adaugat ca asteapta ca planul anticriza adoptat de liderii din zona euro sa isi faca efectul pana la sfarsitul acestui deceniu.

Ponta a subliniat ca Romania trebuie sa fie pregatita pentru intrarea in zona euro in ceea ce priveste indicatorii economici, inflatia si forta de munca, potrivit CNBC.

"Cred ca zona euro nu are nevoie de inca un jucator slab, de aceea trebuie, mai intai, sa ne pregatim. Dar angajamentul politic este sa ne alaturam zonei euro si cred ca aceasta ar fi in beneficiul Romaniei, dar si al tuturor celorlalte tari din UE", a afirmat premierul.

Ponta declara, intr-un interviu publicat in luna iunie de Deutsche Welle, ca Romania poate fi pregatita din punct de vedere structural pentru adoptarea monedei euro in 2017-2018 si ar putea deveni membra a zonei euro in acest orizont de timp. Premierul a facut si atunci referire la Polonia, afirmand ca s-a "pus de acord cu perspectiva Poloniei, celalalt mare jucator din afara zonei euro".

La finele anului trecut, cand Romania inca pastra tinta de adoptare a monedei euro in 2015, Ponta a declarat ca Romania trebuie sa mearga pe drumul Poloniei, si anume sa spuna foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste sa intre in euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie.

In luna aprilie, Guvernul a transmis Comisiei Europene un program de convergenta care nu mai include o tinta pentru adoptarea monedei euro, premierul Victor Ponta afirmand atunci ca 1 ianuarie 2019 reprezinta "un obiectiv destul de realist" pentru adoptarea monedei euro de catre Romania.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat, in noiembrie 2012, ca trecerea la moneda euro in anul 2015 nu mai intra in discutie, dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina economica.