Ponta s-a intalnit cu Angela Merkel. Cancelarul german: Berlinul doreste sa fie partener al Romaniei. Important este sa fie respectat statul de drept
UPDATE: Victor Ponta a inceput luni o vizita in Germania, probabil cea mai importanta actiune externa a sa de pana acum. Premierul s-a intalnit cu Angela Merkel.Spera sa ii convinga pe nemti sa investeasca mai mult in Romania. Misiune aproape imposibila, deoarece oamenii de afaceri germani i-au reprosat deja lui Ponta birocratia, coruptia, lipsa autostrazilor, dar si o datorie de 100 de milioane de euro.
Germania doreste sa fie un partener al Romaniei inclusiv in domeniul economic, pentru economia germana fiind insa foarte important sa fie respectate standardele statului de drept si sa fie combatuta coruptia, a declarat cancelarul Angela Merkel, inaintea discutiei cu premierul Victor Ponta.
"Doresc ca actuala constructie economica a Romaniei sa aiba succes, noi dorim sa fim un partener. Pentru economia germana este foarte important sa fie respectate standardele statului de drept, sa existe siguranta juridica, sa fie combatuta coruptia si sa existe transparenta", a spus Merkel.
Oficialul german a apreciat faptul ca din delegatia premierului face parte si un reprezentant al minoritatii germane, deputatul Ovidiu Gant.
La randul sau, premierul Victor Ponta a afirmat ca, dupa ani de criza economica, sociala si politica, Romania si-a recastigat stabilitatea si sa redevina un partener strategic al Germaniei, asigurand totodata ca membrii coalitiei de guvernare de la Bucuresti sunt hotarati sa intareasca statul de drept si sa combata coruptia.
"Mesajul principal pe care doresc sa-l adresez Guvernului german este acela ca Romania, dupa cativa ani de criza economica, sociala si politica, si-a recastigat stabilitatea si vrea sa redevina un partener strategic si de incredere pentru Germania. O Romanie stabila, democratica si puternica poate sa reprezinte, intr-adevar, un partener pentru Germania si pentru Europa, la frontiera de este a Uniunii Europene (...) Exista din partea Guvernului determinarea absoluta de a imbunatati cadrul legislativ, protectia investitorilor germani si de a asigura un cadru judiciar de protectie a acestora. Doresc, de asemenea, sa exprim decizia Guvernului si a coalitiei de guvernare privind intarirea statului de drept, lupta impotriva coruptiei si hotararea noastra de a avea un cadru legislativ cat mai transparent si cat mai eficient", a spus Ponta.
Premierul a adaugat ca el personal, ca si Guvernul pe care il conduce, crede "cu tarie" in drumul european al Romaniei si in faptul ca toti trebuie sa fie parteneri la constructia viitorului proiect european, aratand ca Romania doreste sa se coordoneze cu Germania si cu restul Uniunii Europe in toate politicile regionale referitoare la Republica Moldova, Ucraina, tarile din Balcanii de Vest, unde este nevoie de "sprijinirea directiei pro-europene, pro-democratice si pro-devoltare".
Premierul Ponta a anuntat anterior ca vizita pe care o efectueaza in Germania are ca scop o revenire a relatiilor bilaterale la nivelul anterior, acestea suferind "o perioada de inghet" in urma crizei politice de anul trecut.
El a aratat ca doreste ca Romania sa aiba din nou un parteneriat strategic cu Germania si ca va asigura Berlinul, asa cum a procedat si la Bruxelles, de faptul ca, dincolo de bataliile politice interne, convingerea sa "absoluta si reala" este ca drumul Romaniei - in care el poate sau nu ocupa postul de prim-ministru - este cel european si transatlantic.
Vizita premierului a inceput cu o intalnire cu reprezentantii comunitatii de afaceri din Germania. Premierul a anuntat ca va renunta la impozitarea progresiva prevazuta in programul de guvernare.
"Din cauza influentei pozitive a partenerilor nostri liberali am decis sa pastram cota unica si sa o pastram in tot mandatul nostru de 4 ani", a declarat prim-ministrul Victor Ponta.
Mesajul investitorilor germani a fost insa un adevarat dus rece.
"Da, coruptia inca este o problema, iar coruptia este contraproductiva pentru deciziile de a investii ale investitorilor straini", a declarat Eckhard Cordes, presedintele Comitetului de relatii economice.
Sunt si alte motive care ii tin pe nemti la distanta de Romania.
"Daca pot sa spun asta domnule prim-ministru, unul din punctele slabe ale Romaniei este infrastructura, de exemplu autostrazile", a adaugat Cordes.
"Instruirea oamenilor, educatia lor, acestea trebuie dezvoltate si guvernul roman ar trebui sa faca mai mult", a spus Fritz Draixmaier.
Ca sa nu mai vorbim de facturile pe care statul uita sa le plateasca...
"Vestea proasta este ca firmele germane din Romania mai au de primit 100 de milioane de euro de la stat", a spus Radu Meric.
Totusi, ministrul marilor proiecte, Dan Sova, spera sa convinga cea mai mare banca germana, Deutsche Bank, sa finanteze construirea in parteneriat public-privat a autostrazii Comarnic-Brasov.