Se califica cei cu venituri mai mici de 1600 de lei pe luna, care nu au restante mai mari de 90 de zile la plata ratelor. Rata poate fi micsorata cu maximum 500 de lei pe luna.
Victor Ponta: "Asta presupune ca numai in anul 2014 o suma de aproape 4 miliarde de lei sa fie disponibilizata din partea bancilor pentru persoane fizice care sigur mai departe vor folosi acesti bani pentru alte necesitati si pentru o crestere moderata, dar importanta a consumului"
La o rata de 800 de lei va fi redus in prima instanta principalul si eventual o parte din dobanda , daca banca este de acord.
Liviu Voinea, ministrul bugetului: "1000 de lei, i se reduce pana la 500 de lei. Daca cineva are 11000 de lei rata, se reduce tot cu maximum 500, exista aceasta limita de 500".
Acest ajutor este valabil maximum doi ani, apoi banca isi va cere inapoi diferenta bani la care a renuntat temporar.
Liviu Voinea: "Statul va da inapoi acest bani. Aveti impozit pe venit sa spunem 300 lei, in urmatorii doi ani, nu veti mai plati 300 de lei, veti plati doar 100 lei, si cu acei 200 de lei platiti ceea ce este rata amanata".
Este neclar de unde vor primi credit fiscal pensionarii cu pensii mai mici de 1000 de lei, in conditiile in care acestia sunt scutiti de la plata impozitului pe venit. In plus, creditul fiscal nu poate depasi valoarea impozitului pe venit.
De exemplu, la salariul minim, suma de bani primita sub forma de credit fiscal nu poate depasi 62 de lei pe luna, iar suma maxima acordata ca ajutor nu poate depasi 200 de lei pe luna.
Cert este ca nicio banca nu este obligata sa acorde aceasta facilitate.
Ponta: "Se intampla si in alte tari"
Schema introdusa de Guvern privind reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare restructurate a fost aplicata in Spania si exista si in alte tari, a afirmat premierul Victor Ponta.
"Ii ajutam pe oamenii care au rate si care pot sa treaca in acesti doi ani mai usor peste perioada respectiva. S-a intamplat acest lucru in Spania, se intampla si in alte tari. E pentru oameni, nu e pentru banci. Nu scoatem niciun ban din buget, e vorba de aproape 4 miliarde lei care, in loc sa stea in banci, stau la oameni pentru consum si se reesaloneaza pe cei doi ani", a spus Ponta.
Premierul: De ce sa nu-i ajutam pe cei cu rate la banci? Fara solidaritate vom avea iar grave conflicte
Victor Ponta a cerut patronatelor si sindicatelor sa fie alaturi de Guvern in a folosi beneficiile cresterii economice la "vindecarea din ranile sociale ale ultimilor ani" si a argumentat prin restructurarea creditelor unor persoane, spunand ca, fara solidaritate, vor aparea iar "grave conflicte".
El a aratat ca Guvernul, patronatele si sindicatele raspund egal de pastrarea trendului pozitiv de dezvoltare economica a tarii si trebuie sa nu produca "socuri" care pot inversa acest mers, iar beneficiile cresterii economice trebuie folosite pentru a "vindeca ranile sociale ale trecutului".
Afirmatiile prim-ministrului au fost facute in cadrul conferintei "Dialog social tripartit, prezent si perspective", desfasurate marti, la Palatul Parlamentului.
"Fac un apel catre toti cei prezenti, de a fi parteneri reali in aceasta constructie tripartita, Guvern, sindicate, patronate, in doua directii. In primul rand, aceea de a pastra un trend pozitiv de dezvoltare economica (...) un trend economic pe care insa, intr-o Europa si o regiune extrem de turbulenta, putem sa-l pierdem oricand sau sa-l inversam. Si, aici, cred ca responsabilitatea este egala, a patronatelor, a sindicatelor si a Guvernului, in a pastra acest trend pozitiv si in a nu veni cu socuri care sa inverseze acest trend pe care ni l-am dorit de foarte multi ani, de prin 2009 incoace il tot asteptam", le-a spus Ponta participantilor.
Totodata, seful Executivului a adaugat o alta responsabilitate care, in opinia sa, le revine celor trei parteneri de dialog, si anume crearea unei societati mai unite pentru a evita ajungerea la conflicte grave.
"Al doilea proiect esential la care sunteti in egala masura parteneri si responsabili, alaturi de Guvern, este cum facem sa folosim beneficiile cresterii economice pentru a vindeca din ranile sociale ale ultimilor ani. Daca mergem in continuare pe ideea unei societati in care fiecare se descurca singur si ce se intampla in rest nu conteaza, asa cum am vazut si aseara, sa nu-i ajutam pe cei care au rate la banci... De ce sa nu-i ajutam? Ii ajutam si pe cei care au rate, asa cum ii ajutam si pe cei care au profit, pentru ca tinem 16% cota unica, asa cum incercam sa ajutam fiecare parte a acestei societati, pentru ca altfel, daca nu suntem o societate mai solidara, vom ajunge din nou la gravele conflicte pe care Romania le-a trait in 2011, 2012", a atentionat Ponta.
Ponta: In opinia FMI, sprijinirea persoanelor cu credite va creste creditarea si consumul
Fondul Monetar International (FMI) considera ca decizia Guvernului de a sprijini pe o perioada de doi ani persoanele care au credite va conduce la o crestere a creditarii si a consumului, a declarat, marti, premierul Victor Ponta.
Agentia
Mediafax a anuntat, la 24 ianuarie, ca Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal acordat persoanelor cu venituri sub medie care obtin de la banca restructurarea creditelor, dar numai in conditii stabilite de stat, cu prelungirea scadentei pana la doi ani.
Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la credite fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.
Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate, dar nu cu mai mult de 500 lei ori echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul, a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.
Banca trebuie sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata, adica cel mult doi ani.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta lucreaza la un program de stimulare a consumului, cara sa sustina cresterea economica din acest an.
Restructurarea poate fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica determinata anterior.
Statul limiteaza, insa, accesul populatiei la un astfel de mecanism prin introducerea unui plafon privind venitul debitorului, care nu poate depasi venitul net mediu pe economie comunicat de Institutul National de Statistica.
AOAR: Sprijinul pentru cei cu credite bancare ridica problema echitatii, dar va incuraja rambursarile
Ajutorul fiscal pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ridica problema echitatii, insa este o masura care va incuraja rambursarile, considera reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
"La prima vedere masura este favorabila unei mari mase de oameni, dar se pune problema echitatii, adica de ce unii da si altii ba. A doua chestiune este aceea a folosirii unor resurse bugetare in scopul favorizarii unei singure categorii. Trei, credem ca este de fapt o masura in avantajul bancilor, combinat cu interesul statului. Intr-adevar, rata de credite nerambursate este foarte mare, ca urmare bancile provizioneaza foarte mari sume de bani, reducandu-si profitul, si prin aceasta impozitul pe profit incasat de stat anul trecut a fost foarte mic. Atunci se mizeaza pe langa faptul ca este foarte buna pentru populatie, ea va permite o mai mica provizionare din partea bancilor, ca urmare va creste profitul, estimeaza Guvernul, si ca urmare si resursele bugetare prin impozitul pe profit al bancilor va creste", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, Cristian Parvan, secretarul general al asociatiei.
El a sublinit ca asemenea masuri trebuie insa sa fie egale pentru toti.
"M-as fi bucurat sa vad si niste discutii cu privire la nevoia educatiei financiare, pentru ca, din pacate, in perioada 2004-2007 oamenii s-au cam aruncat fara sa gandeasca daca mai pot sa si ramburseze. Multi au semnat contracte de credit fara sa le citeasca. Probabil multi au semnat si au luat banii fara sa aiba vreodata intentia de a-i da inapoi. Trebuie sa discutam un pic si despre educatie in sectorul acesta, iar in plus, in momentul in care orice Guvern vine cu o astfel de propunere, trebuie sa vina sa prezinte stakeholderilor, adica restului cetatenilor, care platim taxe si impozite, cat ne costa masura si ce beneficiu imediat ne aduce tuturor", a declarat, la randul sau, avocatul Gabriel Biris, vicepresedinte AOAR.
Presedintele AOAR, Florin Pogonaru, afirma ca in prezent cea mai grava problema in mediul de afaceri este legata de neplata datoriilor, devenita "morala sociala", iar masura va incuraja rambursarile.
"Inclusiv cei care au bani si posibilitatea sa ramburseze au inceput sa nu mai plateasca. Este un fapt constatat. (...) Asta este hazard moral - vezi ca daca este defectiune de sistem nimeni nu mai are ce sa faca. Din punctul aceasta de vedere, masura are in mod cert partile ei bune, pentru ca ajuta, sunt oameni care pot totusi plati", a spus Pogonaru. El a adaugat ca prin aceasta masura se creeaza bani in plus care ar trebui sa se duca in consum.