"Efectele scontate ale introducerii acestei noi modalitati de impozitare, care va inlocui plata impozitului de 16% pe profit sau 3% pe venitul microintreprinderilor, sunt cele de implementare a unei etici in afaceri, care va conduce si la o conformare voluntara de plata a taxelor si impozitelor, marindu-se si baza de colectare (cei care plateau corect pana acum, vor plati mai putin, iar cei care nu plateau deloc, prin noua modalitate de impozitare vor plati)", se arata in comunicat.

Legat de afirmatiile facute de Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romani, reprezentantii Ministerului Economiei afirma ca noua modalitate de impozitare nu reprezinta o taxa suplimentara si nu va imbraca forma unui impozit forfetar, ci a unui impozit in suma fixa.

Reprezentantii hotelierilor cred ca impozitul propus de ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, va fi unul suplimentar si nu va inlocui taxele pe profit sau pe cifra de afaceri, asa cum promite oficialul, ceea ce va afecta firmele, care nu il vor putea plati, si avantajeaza societatile care lucreaza la negru.

Potrivit federatiei, calculul facut de reprezentantii statului pentru impozitul forfetar a pornit de la o analiza fractionata, indicandu-se ca baza de calcul un impozit pe profit "datorat sau colectat" in 2011, impartit la numarul de locuri de cazare evaluate ca ar fi fost disponibile in anul 2011. Impartirea a condus la un cuantum de 55 de euro pentru un loc de cazare in camera, ca baza de impozitare sugerata. Enache a spus ca unitatea de masura pentru industrie este camera, si nu locul in camera, iar dubla ocupare a unei camere nu se taxeaza dublu, ci pana la maxim de 1,2 ori din tariful negociat.