Piraeus Bank vinde participația din România către fondul de investiții J.C. Flowers & Co. Este al treilea grup bancar elen care se retrage de pe piața locală
Piraeus Bank
Grupul bancar elen Piraeus Bank S.A. a anunţat joi că a ajuns la un acord cu J.C. Flowers & Co. pentru vânzarea participaţiei pe care o deţine la subsidiara sa bancară din România, Piraeus Bank Romania S.A., informează Business Wire, preluat de Agerpres.
J.C. Flowers & Co. este un fond de investiţii global specializat în sectorul financiar.
Tranzacţia, care ar urma să se încheie în prima jumătate a lui 2018, a fost aprobată de consiliul director al Piraeus Bank, de Fondul de stabilitate financiară al Greciei (HFSF) şi depinde de abţinere aprobării autorităţilor din România.
"Vânzarea operaţiunilor noastre bancare din România reprezintă un nou pas important spre executarea angajamentelor cuprinse în planul de restructurare al grupului convenit cu Comisia Europeană precum şi în implementarea planului strategic al grupului", a declarat directorul general al grupului Piraeus Bank, Christos Megalou.
"Piraeus Bank România are o solvabilitate, lichiditate şi o calitate a activelor solidă în economia cu cel mai puternic ritm de creştere din Uniunea Europeană. Suntem încântaţi să lucrăm cu Piraeus Bank România pentru a finaliza achiziţia şi a crea o bancă independentă puternică în sectorul bancar dinamic din România", a declarat directorul general de la JCF, J. Christopher Flowers.
UBS Limited a fost consilierul financiar al Piraeus Bank pentru această tranzacţie în timp ce White & Case LLP a fost consilierul juridic internaţional al Piraeus Bank, iar Schoenherr si Asociatii SCA a fost consilierul juridic românesc al Piraeus Bank pentru această tranzacţie.
Cu sediul la Bucureşti, Piraeus Bank Romania avea la 30 septembrie 2017 active totale în valoare de 1,5 miliarde de euro, o reţea de 99 de oficii bancare, peste 1.300 de angajaţi şi aproximativ 150.000 de clienţi activi.
Piraeus Bank este al treilea grup bancar elen care anunță că își vinde operațiunile din România, după Eurobank Group și National Bank of Greece.
Eurobank, al treilea creditor elen, a anunțat la începutul anului că vrea să vândă Bancpost, subsidiara sa din Romania, în contextul în care principalele banci din Grecia încearcă sa-si reduca expunerea peste hotare si sa-si intareasca capitalul, conform conditiilor din cel de-al treilea pachet de asistenta financiara. În luna octombrie, Banca Transilvania a anunțat că va prelua pachetul majoritar de acţiuni (99,15%) deţinut de Eurobank Group în capitalul social al Bancpost.
Totodată, National Bank of Greece (NBG) a anunțat, în luna iulie, că a semnat un acord cu subsidiara din Romania a grupul financiar maghiar OTP privind achizitionarea pachetului de actiuni de 99,28%, detinute la Banca Romaneasca.
Pe acelasi subiect: