National Bank of Greece, care detine Banca Romaneasca, se va retrage din sud-estul Europei, inclusiv Romania. Piraeus reduce drastic activitatile
NBG, cea mai mare banca elena, trebuie sa se retraga din sud-estul Europei, inclusiv din Romania, si sa mentina doar operatiunile din Turcia, iar Piraeus Bank, aflata pe locul 2, isi va restrange drastic activitatile din strainatate, potrivit planurilor aprobate in iulie de Comisia Europeana, arata Kathimerini.
Planurile de restructurare ale NBG si Piraeus Bank au fost aprobate la sfarsitul lunii trecute, dupa cel al Alpha Bank, la inceputul lui iulie, si cel al Eurobank, in aprilie, relateaza publicatia elena.
NBG, care detine Banca Romaneasca, va pastra o participatie majoritara la banca Finansbank din Turcia, dar trebuie sa se retraga din toate celelalte tari din sud-estul Europei. Astfel, NBG trebuie sa vanda subsidiarele din Romania, Albania, Bulgaria, Fosta Republica Iugoslava a Mecedoniei, Serbia, precum si operatiunile din Egipt si Africa de Sud.
Banca va putea sa pastreze unele operatiuni din Cipru, Marea Britanie si Malta.
In privinta Finansbank, la care s-a angajat sa vanda 20% din participatie, NBG trebuie sa majoreze capitalul cu cel putin 20%.
NBG a mai convenit cu Comisia Europeana sa reduca numarul de sucursale din Grecia la 550 si numarul de angajati la 10.700, in timp ce raportul dintre imprumuturi si depozite nu trebuie sa mai depaseasca 115%, pana la sfarsitul lui 2017.
Planul de restructurare al Piraeus Bank prevede pentru sfarsitul anului 2017 un numar de maxim 870 de sucursale si pana la 15.350 de angajati in Grecia, precum si reducerea drastica a activitatilor din strainatate.
Valoarea activelor din afara ale Piraeus Bank trebuie sa fie redusa la 3,1 miliarde de euro pana in iunie 2018 sau sa fie vandute cu totul, cu exceptia anumitor combinatii (Cipru-Romania, Cipru-Bulgaria sau Bulgaria-Albania-Serbia).
Celelalte doua banci de importanta sistemica din Grecia, Alpha Bank si Eurobank, au adoptat planuri similare.
Pe langa reducerea numarului de sucursale si de angajati, bancile trebuie sa scada costurile operationale si sa vanda diviziile de asigurari, imobiliare si de investitii.
Masurile au rolul sa creasca nivelul capitalului si sa reduca dependenta fata de stat, in privinta lichiditatilor si a capitalului.
Potrivit unor surse apropiate situatiei, Banca Greciei a exclus ideea infiintarii unei asa-numite banci rele, care sa preia imprumuturile neperformante ale tuturor bancilor comerciale, iar fiecare institutie financiara va administra propriile departamente speciale deja create.
Planurile aprobate de Comisia Europeana pentru bancile elene sunt asemanatoare cu cel al bancii portugheze Millennium bcp, care a primit in 2012, pentru recapitalizare, 3 miliarde de euro sub forma de obligatiuni convertibile, din imprumutul de 78 miliarde euro atras de Portugalia de la Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. In schimb, Millennium s-a angajat sa implementeze un program de restructurare care include si vanzari de active. In cadrul acestui plan, Millennium bcp a incheiat la sfarsitul lunii iulie un acord de vanzare a subsidiarei din Romania catre OTP Bank Romania, pentru 39 milioane de euro, suma care include cumpararea actiunilor si costurile de integrare. Termenul limita pentru vanzare este iunie 2015.
Restructurarea sectorului bancar elen a mai inclus, la mijlocul lui 2012, preluarea de catre Piraeus Bank Grecia a bancii ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, respectiv si 93,27% din actiunile ATE Bank Romania. In primavara anului 2013, omul de afaceri Dorinel Umbrarescu a semnat un acord cu Piraeus Bank privind preluarea pachetului detinut la ATE Bank Romania pentru 10,3 milioane de euro, operatiune care s-a finalizat in decembrie. In urma preluarii, numele ATE Bank Romania a devenit, in februarie 2014, Banca Romana de Credite si Investitii (BRCI).
In Romania, grupul NBG detine Banca Romaneasca, societatea de asigurare-reasigurare GARANTA, societatea de servicii de investitii financiare NBG Securities Romania si NBG Leasing.
Grupul Banca Romaneasca a inregistrat in 2013 pierderi de 109,86 milioane lei, in crestere de la 61,07 milioane de lei in 2012.
La sfarsitul anului trecut, grupul Banca Romaneasca detinea active de 7,44 miliarde de lei, fata de 7,23 miliarde de lei in 2012.
Piraeus Bank Romania a obtinut in primul trimestru un profit net de 4,6 milioane euro, in crestere cu 90% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar activele au urcat cu 7%, la 1,98 miliarde lei, rezultate sustinute de evolutia creditelor cu 21% si a depozitelor cu 17%. La sfarsitul anului trecut, Piraeus Bank Romania deservea circa 300.000 de clienti, cu o retea formata din 140 de sucursale.