Datele provizorii indica o marginala revizuire in sus a cresterii economice, Institutul National de Statistica anuntand anterior o crestere economica pe 2012 de 0,2%.

Potrivit INS, cresterea a fost determinata, in mod semnificativ, de majorarea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din informatii si comunicatii (+29,4%) si din activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+8,4%).

Cresteri mai reduse s-au inregistrat in activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+3,1%), in ramura de administratie publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (+2,2%), in tranzactii imobiliare (+1,5%) si in comertul cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+0,3%).

Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate s-a inregistrat in agricultura, silvicultura si pescuit (-21,2%), in industrie (-2,1%) si in sectorul de intermedieri financiare si asigurari (-0,2%). De asemenea, volumul impozitelor nete pe produs s-a majorat cu 3,7%.

Consumul final total a crescut cu 0,9% in anul 2012, comparativ cu anul precedent, atat pe seama cresterii cu 0,6% a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei cat si a cresterii cu 1,9% a cheltuielii pentru consumul final al administratiilor publice.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o crestere cu 4 puncte procentuale.

Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul IV din 2012 a fost de 174,8 miliarde lei in preturi curente, in crestere in termeni reali cu 0,3% fata de trimestrul IV 2011.

Cresteri ale volumului de activitate s-au inregistrat in informatii si comunicatii (+42,0%), in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice; activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport (+9,9%), urmate de administratia publica si aparare; asigurari sociale din sistemul public; invatamant; sanatate si asistenta sociala (+5,6%), de activitatile de spectacole, culturale si recreative; reparatii de produse de uz casnic si alte servicii (+4,9%) si de comertul cu amanuntul si ridicata; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+4,3%).

Cea mai mare reducere a volumului de activitate a fost inregistrata in agricultura, silvicultura si pescuit (-24,6%). Reduceri ale volumului de activitate s-au mai inregistrat in industrie (-2,4%), constructii (-2,1%) precum si in ramura de intermedieri financiare si asigurari (-0,5%) si de tranzactii imobiliare (-0,5%).

Volumul impozitelor nete pe produs s-a mentinut, in termeni reali, la nivelul inregistrat in trimestrul IV 2011.

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul IV 2012 cererea interna s-a mentinut constanta, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2011.

Consumul final total s-a majorat cu 1,0%, ca urmare a cresterii volumului tuturor categoriilor de cheltuieli pentru consumul final, in principal a cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei (+0,9%) si a cheltuielii pentru consumul final al institutiilor fara scop lucrativ in serviciul gospodariilor populatiei (+5,0%). Cheltuiala pentru consumul final al administratiilor publice s-a majorat cu 0,6%.

Formarea bruta de capital fix, s-a redus cu 4,2%, consecinta a reducerii investitiilor din sectorul public. Un efect usor pozitiv asupra PIB l-a avut evolutia exportului net ca urmare a reducerii mai accentuate a volumului importurilor de bunuri si servicii (-4,3%) comparativ cu cel al exporturilor (-4,2%).

Potrivit INS, Romania a inregistra o crestere economica de 2,2% in anul 2011 si o contractie de 1,1% in 2010.

Costul orar al fortei de munca a crescut cu 1% in ultimele trei luni din 2012 fata de trimestrul III

Costul orar al fortei de munca in forma ajustata dupa numarul de zile lucratoare a crescut cu 1,04% in ultimul trimestru din 2012 fata de precedentele trei luni si cu 7,61% comparativ cu perioada octombrie-decembrie din anul 2011, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Fata de trimestrul III din 2012, costul orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, a crescut in ultimul trimestru in majoritatea activitatilor din sectorul economic, cele mai semnificative majorari inregistrandu-se in constructii (6,47%), activitati profesionale, stiintifice si tehnice (4,60%) si comert (4,13%).

Scaderi mai accentuate ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-7,92%), alte activitati de servicii (-7,18%) si industria extractiva (-6,61%).

In sectorul bugetar costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa efectul zilelor lucratoare) a crescut fata de trimestrul precedent in sanatate si asistenta sociala (3,39%) si a scazut in invatamant (-8,21%) si administratie publica (-1,15%).

"In invatamant, scaderea a fost determinata de cresterea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent, fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar", se arata intr-un comunicat al INS.

Cresterea fata de trimestrul anterior a cheltuielilor directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,06%, si de 0,99% pentru cheltuielile indirecte (non-salariale).

In trimestrul IV din 2012 comparativ cu perioada similara a anului trecedent, pe principalele activitati ale sectorului economic, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, s-au regasit in activitati de servicii administrative si servicii suport (14,62%), activitati de spectacole, culturale si recreative (13,17%) si comert (9,41%).

Scaderi s-au inregistrat doar in hoteluri si restaurante (-3,58%), informatii si comunicatii (-2,24%) si alte activitati de servicii (-1,90%).

In sectorul bugetar, ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice, costului orar al fortei de munca a crescut in administratie publica cu 16,31%, in sanatate si asistenta sociala cu 14,30% si in invatamant cu 13,41%.