"Majoritatea contrafacerilor au fost realizate pe hartie cerata care incerca sa reproduca polimerul, uneori cu imitarea primitiva a ferestrei transparente. Bancnota cu cel mai mare numar de falsuri inregistrate a fost cea de 100 lei, cu un numar de 1.977 bucati, dintre care doar 85 pe un material plastic asemanator substratului de polimer. Pe locul al doilea s-a situat bancnota de 50 lei, cu un numar de 487 de falsuri, dintre care 31 pe material plastic, iar pe locul al treilea bancnota de 500 lei, cu un numar de 317 falsuri", se arata in raportul anual al BNR pentru 2009.

Pe pozitia a patra s-au plasat bancnotele de 200 lei, care au reprezentat aproximativ 10% din totalul falsurilor descoperite de banca centrala.

"Falsificatorii au incercat sa gaseasca un material plastic care sa se apropie ca aspect de substratul autentic, dar falsurile au fost slab realizate grafic si tehnic, deoarece plasticul folosit a fost diferit din punct de vedere al proprietatilor fizice. Firul de siguranta si filigranul au fost cateodata imitate prin imprimare, dar nu indeajuns de bine pentru a induce in eroare. La contrafacerile de 500 lei, pe hartie cerata, s-a incercat imitarea rudimentara a microperforatiilor si a cernelii care isi schimba culoarea, dar fara a atinge caracteristicile tehnice si de calitate ale unei bancnote autentice", se mai spune in raport.

Potrivit BNR, numarul inregistrat de bancnote romanesti falsificate in anul 2009 nu este ingrijorator, fiind de 4,55 falsuri la 1 milion de bancnote in circulatie.

In anul 2009 au fost distruse 64,9 milioane de bancnote, respectiv 92% din cantitatea totala de bancnote improprii circulatiei, ponderea bancnotelor de 1 leu, 5 lei si 10 lei fiind de 80%.