Desi pokerul va fi intr-o zi joc olimpic, se pare ca pe romani mentalitatea ii impiedica sa scoata bani de pe urma jucatorilor.

Coincidenta sau nu, statistici neoficiale arata ca, de doi ani, de cand a izbucnit criza, tot mai multi romani vor sa faca din poker o meserie. Sau, in termeni de specialitate, de cand guvernele joaca la cacealma si potul s-a subtiat considerabil, romanii vor sa joace propria carte. Poate asa vor castiga.

Romania are personaje pe cat de interesante, pe atat de discrete. Sa intri in cercul lor e mai greu decat sa fii primit in masonerie, pentru ca pur si simplu nu vor sa fie vazuti, auziti, studiati sau, mai ales, judecati. Asta pentru ca aici jucatorul de poker e un paria. In ciuda acestor perceptii, statisticile arata ca in Romania se joaca atat de mult poker, incat sumele cheltuite insumeaza o treime din bugetul sanatatii.

O parte din cei care castiga bani frumosi din poker joaca fata-n fata, altii pe Internet. Ambele categorii sunt insa in afara legii, deoarece in Romania pokerul e trecut in categoria jocurilor de noroc si, prin urmare, interzis. In lumea celor care detin asii in maneca, pokerul este privit ca un sport, nicidecum ca un joc de noroc. Mai ales ca pentru a fi un foarte bun jucator, cei care se avanta in lumea castigurilor fabuloase trebuie sa fie fini psihologi.

Jucatorii sunt ca niste masini de descifrat coduri ce sunt inaccesibile multora dintre cei care nu joaca si par sa isi petreaca foarte mult timp analizandu-si adversarii, vanandu-le slabiciunile si cautand ticuri. Tocmai de aceea, in poker se poarta ochelarii reflectorizanti, sepcile cu chipiul lasat, hanoracele cu gluga trasa pe cap si castile pe urechi, toate menite sa ascunda trasaturile. Stapanirea de sine e un "must" in acest joc, iar cei care stiu sa-si controleze trairile ies din joc cu zeci, sute sau chiar milioane de dolari.

Primul pas spre legalizarea acestui joc spectaculos s-a facut deja, deoarece Federatia Nationala de Poker a obtinut mare parte din semnaturi pentru ca pokerul sa fie declarat sport al mintii, alaturi de sah si go. Dan Murariu, Mihai Manole, Cristian Dragomir si Toni Judet sunt personaje de referinta in pokerul romanesc, cunoscute si peste hotare. Mai mult decat atat, in tara apare o noua generatie de jucatori, nascuta in mediul studentesc.