Ciobanii din Marginimea Sibiului se justifica deja pentru viitoarele scumpiri si afirma ca ei au cheltuieli foarte mari ca sa aduca animalele in piete. De exemplu, unul dintre crescatorii de oi din Cornatel (judetul Sibiu) spune ca desi are 40 de miei de la cele cateva sute de mioare ale lui, numarul acestora este mai mic decat anul trecut, iar asta-l determina sa ceara mai mult pe ei.

“De Paste sa fie la vreo 8 - 10 kile de carne sa aiba asta, dar care fata in februarie nu are cum sa se mai faca…Ca sa ne putem acoperi costurile ma gandesc sa fie macar intre 20 si 25 de lei pe kilogram," a explicat crescatorul de oi in cauza.

Acest pret este cu 5 lei pe kilogram mai mult decat cel cerut anul trecut. Specialistii sunt de parere ca numarul mieilor care vor fi sacrificati in 2010 va fi la sfert fata de anii trecuti. Ei cred ca multi crescatori nu vor avea ce sa duca in piete pentru ca animelele nu au cum sa creasca. 

Romanii ar putea ajunge sa cumpere astfel miei din import pentru care vor plati circa zece euro pe kilogram adica aproape dublu.

Ramane insa de vazut cat vor tine oierii nostri de pret mai ales ca au concurenta nu gluma. Marea Britanie, de pilda, are voie sa exporte din nou marfa la export, dupa ce acum un an oile englezilor au avut o anumita boala.

,,Anglia a fost blocata din cauza Blue tongue-ului, dar daca englezii iasa din nou pe piata, ei sunt unii dintre cei mai mari distribuitori de carne de miel din Europa," a subliniat, la randul sau, Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania.

Conform estimarilor crescatorilor, pana pe patru aprilie, vor fi sacrificati in jur de 110.000 de miei, fata de 400.000 in 2009.