Parlamentarii propun convertirea in lei, fara costuri suplimentare, a creditelor contractate in valuta. Ratele ar scadea cu cateva sute de lei
Romanii cu credite de casa in valuta vor putea sa le converteasca in lei fara costuri suplimentare si fara sa aduca alte garantii catre banca. Facilitatile sunt prevazute intr-o Directiva Europeana, pe care Romania este obligata sa o aplice. 130 de parlamentari romani au transformat-o intr-un proiect de lege care asteapta sa fie discutat de Senat.
Directiva europeana stabileste posibilitatea convertirii creditelor in valuta doar pentru contractele nou incheiate, nu si pentru cele existente deja. Initiatorul proiectului de lege care incearca transpunerea Directivei si in Romania a mers insa mai departe.
"Eu m-am inspirat din prevederile acestei directive, dar am particularizat-o pe nevoile din Romania. Initiativa mea legislativa se refera atat la creditele care sunt in curs, dar si la credite viitoare", spune Ana Birchall, deputat.
In prezent, un client poate schimba moneda creditului doar prin refinantare, dar asta inseamna practic un credit nou, cu toata documentatia aferenta si cu reevaluarea garantiilor. La un credit ipotecar luat in timpul boom-ului imobiliar din 2006-2007, valoarea locuintei nu mai acopera decat jumatate din valoarea refinantarii, iar clientul ar trebui sa aduca garantii suplimentare. Aici intervine Directiva Europeana.
"Diferenta intre acest instrument de conversie si actuala refinantare este aceea ca nu mai exista obligativitatea clientului de a aduce garantii suplimentare”, explica Anca Bidian, CEO companie de brokeraj de credite.
"Refinantarea nu urmareste un ajutor pe termen foarte lung cum ar urmari conversia prin aceasta Directiva, ci dimpotriva, urmareste un ajutor al clientului pe termen scurt si o imbogatire mult mai rapida a imprumutatorului, respectiv a bancii pe termen lung ulterior", spune Adrian Cuculis, avocat.
Pentru un credit imobiliar de 50.000 de euro, luat cu o dobanda de 8%, conversia in lei la o dobanda de 6% ar duce la reducerea ratei lunare de la 1.640 la 1.350 de lei, si ar lua de pe umerii clientului grija salturilor de curs valutar.
Pe acelasi subiect: