Potrivit proiectului, de aceasta facilitate ar urma sa beneficieze persoanele care au luat credite in euro sau in alte monede straine, scrie Mediafax.

Pentru ambele categorii de credite conversia ar urma sa se poata face inclusiv in orice alta moneda straina.

Initiatorii propun ca aceste noi reglementari sa se aplice unitar contractelor de credit aflate in desfasurare la momentul intrarii in vigoare a legii, dar si contractelor de credit viitoare.

Conform initiativei, bancile vor fi obligate ca atunci cand valoarea creditului initial este depasita cu 20 la suta sa informeze consumatorul, acesta putand sa opteze pentru convertirea in moneda care il avantajeza mai mult, fara a dauna principiilor legilor si reglemetarilor interne ale institutiilor bancare.

"Consideram ca majorarea ratelor bancare datorate de catre consumatori cauzate de fluctuatiile ratei de schimb valutar este injusta functionand in detrimental romanilor care au credite in valuta, inclusiv in cazul contractelor de credit incheiate fara sa detina toate informatiile privind riscul pe care fluctuatiile cursului de schimb le are asupra ratelor", mentioneaza initiatorii in expunerea de motive.

Potrivit semnatarilor proiectului, creditele neperfoamnte si ratele restante la banci au ajuns sa constituie o problema sociala in Romania, statisticile BNR si INS certificand ca sumele restante la banci s-au inzecit in perioada 2008-2012: de la 2,28 miliarde de lei in mai 2008, la 23,7 miliarde de lei, in mai 2012.

Autorii proiectului arata ca, in prezent, pentru conversia creditelor in moneda nationala, consumatorii trebuie sa aduca garantii suplimentare bancilor, deoarece valoarea pietei imobiliare a scazut drastic in ultimii ani.

"Expunerea consumatorilor de credite in valuta la riscurile generate de fluctuatiile cursului de schimb valutar trebuie corectata prin masuri care sa protejeze consumatorii de buna-credinta care se confrunta, independent de vointa lor, cu greutatea sau imposibilitatea de a-si achita ratele lunare la banca", apreciaza initiatorii.

Proiectul este semnat de mai multi parlamentari de la PSD, UDMR, PC, UNPR, PP-DD si grupul minoritatilor nationale, printre care presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, vicepresedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.

Alti initiatori sunt senatorii Darius Valcov, Serban Mihailescu, Alexandru Mazare si Tudor Barbu, precum si deputatii Miron Mitrea, Viorel Hrebenciuc, Bogdan Niculescu Duvaz, Stefan Viorel, Ana Birchall, Korodi Attila si Iulian Iancu.

Proiectul inregistrat marti la Senat, care este prima Camera sesizata, se afla in prezent in dezbatere publica.