In schimb, indemnizatia parlamentarilor bulgari se va calcula in functie de salariul mediu pe economie. Astfel, daca acesta scade, implicit se reduc si veniturile alesilor din Sofia.

Ce cred senatorii nostri?

Varujan Vosganian, senator: "Noi am luat-o inaintea bulgarilor, pentru ca parlamentarii si tot personalul vor intra sub incidenta acestor legi si vor avea salariile diminuate cu 25 %".

Si daca este sa ii credem pe cuvant, senatorii ar fi ajuns deja la fundul sacului.

Gyorgy Frunda, senator: "Nu avem salarii pentru personalul Senatului in lunile noiembrie, decembrie, deci nu avem de unde taia".

Dupa un calcul simplu, vedem insa ca lunar pentru intretinerea unui singur senator se duc sume frumusele. De exemplu, pentru cabinetul din teritoriu fiecare primeste aproximativ 10.000 de lei, iar pentru cazarea la hotel peste 8.000 de lei.

Cu acesti bani si-ar putea inchiria lejer nu mai putin de sase apartamente cu doua camere in cartiere obisnuite ca Berceni, Dristor sau Drumul Taberei. Sau macar unul intr-o zona buna.

Si totusi, unii cred ca reducerea drastica a cheltuielilor parlamentarilor nu ar ajuta la nimic, asa ca trec direct la lupta politica.

Toni Grebla, senator: "Problema este la ce serveste acest gest de solidaritate? Ne ajuta sa iesim din criza sau ajuta actualul Guvern sa-si mai serveasca o parte din clientela politica?"

O alta masura a colegilor bulgari se refera la vanzarea masinilor de serviciu, scumpe si dificil de intretinut cand nu mai sunt bani. Ar fi oare posibil si la noi acest lucru?

Teodor Melescanu, senator: "Masina nu trebuie sa o privim doar ca pe un lux, masina este o modalitate de a te deplasa doar ca sa iti faci treaba."

O solutie de economisire, in viziunea presedintelui Senatului, Mircea Geoana, ar fi unificarea serviciilor tehnice, de contabilitate sau a parcurilor de masini din cele doua Camere. Problema este... cand ?