Cine are bani poate aduna si mai multi in plina criza. Depinde cat si unde are curajul sa ii plaseze. Aurul pare sa fie vedeta acestui an. Prognozele arata ca se va scumpi cu inca 30% pana la finele lui 2011.

Afacerile sunt un pariu riscant, insa pot transforma un milionar intr-un multi-milionar. Investitii de genul acesta sunt in servicii, in comert electronic, in lucruri care necesita o investitie intr-o infrastructura mai redusa.

Nu uitati ca economiile in banci nu mai reusesc sa acopere nici rata inflatiei cu dobanzi cuprinse intre 4 si 7%.
Daca ar avea un milion de lei, 20% dintre romani spun ca si-ar lua o casa sau o masina noua, in timp ce doar 8% spun ca ar avea curajul sa investeasca banii in actiuni la bursa sau intr-un fond de investitii.

Din pacate, si casele continua sa se devalorizeze. Totusi, investitiile imobiliare va pot aduce zambetul pe buze si in aceasta perioada daca stiti ce sa cumparati.

In Deveselu, unde va fi amplasat scutul antiracheta, taranii au deja pretentii cu multe zerouri cand vine vorba de pamanturile plasate in apropierea unitatii militare.

Exista si cativa oameni de afaceri extravaganti care au prins gustul pariurilor exotice si care si-au pus banii intr-un fond de investitii specializat in opere de arta romaneasca. La sfarsitul lunii trecute erau noua clienti cu o suma investita de aproape 600.000 de lei.

O investitie buna pare sa fie aurul care ar putea ajunge la un nou record de 2.000 de dolari pe uncie pana la sfarsitul anului. Pana acum cateva mii de romani au investiti 9 milioane de euro. Cat va lua cel care a plasat macar 100.000 de euro?

"Randamentul pana in momentul de fata ar fi fost la acesti 100.000 de euro, adica 420.000 roni, insemna in jur de 115.000 roni in plus pe care i-ai fi castigat in perioada asta", explica specialistii.

Se fac averi si din cereale. Agricultorii nostri s-au prins ca pretul graului si al porumbului creste de la o luna la alta de cativa ani incoace, asa ca au inceput sa-si depoziteze culturile ca sa le dea atunci cand e mai mare cererea.

Pe bursele internationale, variantele de investitii sunt mult mai diversificate. In Rusia, un fond de investitii este specializat pe achizitia de fotografii faimoase, in timp ce in Statele Unite se fac speculatii inculsiv pe pretul la cacao sau pe evolutia vremii in diferite zone ale lumii.