Deseori luam decizii bazate pe noutati, impresii si manati de diverse sentimente.

Jurnalistul Tim Adams, de la The Guardian, si-a consemnat constatarile recente intr-un articol in care vorbeste despre hotararile luate in functie de venituri, dar si de senzatii.

1.  Acesta explica de ce barbatii prefera uneori riscurile investitionale mai mici, mai sigure, in locul portofolilor mari.

2.  Un alt motiv pentru care oamenii de afaceri sunt predispusi la greseli din punct de vedere medical il reprezinta faptul ca mintea umana este conceputa sa caute informatii noi, dar uneori prea multe date noi ne pot coplesi. Oamenii se comporta altfel cand asculta Bach si in cu totul alt mod atunci cand privesc la televizor. Este vorba despre stari de spirit si de ceea ce-ti insufla ceea ce vezi/auzi.

3.  Conform cercetarilor, creierul unui barbat are tendinta sa intre in repaus dupa ce acesta propune o afacere la care asteapta un raspuns. Studiile arata insa ca mintea unei femei continua sa fie activa si sa analizeze daca decizia pe care a luat-o este cea corecta.

4.  Totodata, oamenii sunt singurele fiinte care pot astepta recompensele, de acest lucru fiind vinovata o functie a cortexului prefontal. Cortexul prefrontal reprezinta o parte a glandei suprarenale care ajuta la maturizarea persoanelor dupa varsta de 30 de ani, mai tarziu la barbati decat la femei. Inainte de aceasta varsta insa, oamenii vor sa primeasca mai rapid recompense si nu au rabdare pentru a le atinge.

5.  Substanta creierului, numita oxitocina este cea vinovata de socializarea umana si de nevoia de a comunica. Ea ne determina sa ne simtim bine atunci cand ne afla in mijlocul unui grup. Iar activitatile bursiere sunt rezultatul acestui lucru.

6.  Nu in ultimul rand, oamenii sunt stimulati din punct de vedere biologic sa iubeasca sau sa urasca lucrurile familiare, lucrurile cu care sunt obisnuiti, de care se simt atasati intr-un fel sau altul. Specia umana este rezultatul atasamentelor, ea tinzand sa valorifice lucrurile pe care le detine sau nu le detine. Acest fapt denatureaza intr-un fel rationalitatea noastra privind deciziile investitionale pe care le luam.

Citeste si:

De ce bogatii traiesc mai mult. Care este secretul tineretii vesnice

Cum arata cele mai cool birouri din New York. De ce facilitati se bucura angajatii celor mai creative companii. FOTO