Cat de periculoase sunt cosmeticele pentru sanatate? Afla aici !
Isteria E-urilor din alimente a cuprins si piata produselor de infrumusetare. La nivel international, 90% dintre cosmetice contin parabeni, adica substante chimice folosite de producatori pe post de conservanti. Pana acum nimic grav. Problema este ca studii realizate de toxicologi arata ca, folosite in cantitati mari, aceste substante sunt absorbite de corp si pot provoca diverse afectiuni: de la simple iritatii pana la cancer.
Folositi in majoritatea produselor cosmetice de pe piata, parabenii, conservanti care previn contaminarea sapunurilor, cremelor, lotiunilor sau uleiurilor cu microbi, sunt asezati din nou sub lupa. Exista voci care asociaza parabenii cu aparitia cancerului la san, in timp ce altele sustin ca astfel de substante nu influenteaza negativ sanatatea.
Acesti conservanti se regasesc pe etichetele cosmeticelor sub urmatoarele denumiri: Metilparaben, Propilparaben, Butilparaben, Ethilparaben, Isobutilparaben.
Parabenul, altfel spus E210 sau acidul benzoic, este suspectat ca ar duce in timp la aparitia cancerului mamar. Nici barbatii nu sunt feriti de efectele nocive ale acestei substante, mai ales la nivelul pielii proaspat rase. Mai grav este ca parabenii se gasesc inclusiv in cosmeticele pentru copii.
Nici derivatii acidului benzoic nu ar fi mai putin nocivi. Este vorba despre E218 (parahidroxibenzonat de metil), E214 (parahidroxibenzonat de etil), E211 (benzoat de sodiu), E212 (benzoat de potasiu), E213 (benzoat de calciu).
Philipa Varbre, de la Universitatea Reading, sustine ca a depistat parabeni in tumorile de san ale unei femei care folosea deodorant. De atunci s-au realizat sute de cercetari care au aratat ca astfel de compusi pot fi si periculosi.
Incepem cu cele mai simple afectiuni depistate din cauza lor: dermatitele de contact.
"Zone rosii, acoperite de vizicule de cruste moderat sau intens puriginoase, care deschid poarta pielii catre alte infectii", explica Irinel Nedelcu, medic dermatolog.
In plus, parabenii folositi intr-o concentratie mai mare de 25% pot provoca inclusiv cancer, insista toxicologii. Teoretic insa, in Uniunea Europeana sunt acceptate numai cosmeticele care au o concentratie maxima de 0,4%. Si totusi, de ce anumiti oameni s-ar fi imbolnavit?
''Se pare ca se aduna. Cel putin aceasta era ipoteza de la care s-a plecat: ca in momentul in care se aplica repetat, el se acumuleaza in organism", spune Cristina Borlescu, inginer chimist.
Deocamdata, cei din Asociatia Europeana a Cosmeticelor au anuntat ca Metilparabenul si Etilparabenul, adica doi compusi pe care ii gasim in produsele de infrumusetare, sunt inofensvi in concentratii mici.
Se investigheaza inca daca Propilparabenul si Butilparabenul reprezinta un pericol. Pana atunci, ingredientele sunt acceptate, chiar daca se afla pe o lista a materiilor prime alergene si cancerigene.
Parabenul si derivatii sai sunt folositi de aproape o jumatate de secol in industria cosmetica, insa suspiciunile care planeaza asupra lor a facut ca producatorii sa-si indrepte atentia catre alternative organice de prevenire a inmultirii bacteriilor si ciupercilor in produsele cosmetice umede. Uleiul de eucalipt, lavanda, rozmarinul si vitaminele A, C si E inlocuiesc cu succes parabenii si inlatura orice risc, fie ca el este real, fie ca nu.
''Am inceput un proces de eliminare a tuturor substantelor care au apartinut acelei liste'", a declarat Elena Cremenescu, director general adjunct al unei companii producatoare de cosmetice. Procesul dureaza insa peste un an si implica niste costuri uriase.