Produsul Intern Brut al Romaniei a fost in 2010 de aproximativ 123 miliarde de euro.

Estimarile includ pagubele cauzate retelelei de drumuri, locuintelor, fabricilor si altor elemente de infrastructura. Suma care poate ajunge la peste 300 de miliarde de dolari eclipseaza costurile de 100 de miliarde de dolari ale cutremurul Kobe din 1995, cel mai costisitor de pana acum.

La valoarea maxima, pierderile ar totaliza 6% din Produsul Intern Brut al tarii.

Cifra inaintata de guvern nu include pierderile rezultate din oprirea activitatii economice, ca urmare a intreruperii alimentarii cu energie, sau impactul mai amplu al crizei de la centrala nucleara de la Fukushima.

"Impactul sistarii alimentarii cu energie va fi probabil semnificativ", a declarat reporterilor directorul de analiza macroeconomica al cancelariei premierului, Fumihira Nishizaki.

Intr-o conferinta de presa separata, un membru al conducerii Bancii Japoniei a reluat angajamentul institutiei de a lua masurile necesare pentru sustinerea economiei, a treia ca marime din lume. In primele zile, banca a introdus mii de miliarde de yeni in piata financiara nipona si a accelerat programul de achizitie de active.

Totodata, vineri, institutia, impreuna cu banci centrale din alte state membre G7, au intervenit coordonat pe piata valutara pentru a opri aprecierea yenului, ce ameninta sa destabilizeze economia nipona, dependenta de exporturi.