Premierul Ludovic Orban a declarat că abrogarea mai multor măsuri cuprinse în OUG 114 va avea la bază o serie de analize şi studii, dar şi concluziile rezultate în urma discuţiilor cu partenerii sociali.
"
La asta am cerut acordul Biroului Politic Naţional al PNL să lucrăm, practic, la abrogarea în cea mai mare parte a OUG 114, care este o ordonanţă criminală, care a generat efecte extrem de nocive în domenii vitale pentru evoluţia României, cum ar fi energie, sistemul financiar-bancar, comunicaţii, funcţionarea Pilonului II de pensii şi într-o mulţime de alte domenii de activitate. Cu siguranţă că în spatele modificărilor vor sta analize, studii, de asemenea vom discuta cu partenerii sociali, cu patronatele şi sindicatele pentru a realiza o consultare care să îmbunătăţească", a spus Ludovic Orban, potrivit
Agerpres.
Premierul a precizat că deja au existat consultări anterioare pe marginea OUG 114 şi se ştie foarte clar poziţia partenerilor sociali, care este preponderent în susţinerea abrogării unor măsuri din actul normativ.
"Noi ne-am fi dorit ca în dezbaterea din Parlament să putem să corectăm prevederile acestei ordonanţe, să putem să abrogăm toate acele prevederi. Din păcate, lucrurile nu merg aşa cum ne-am aşteptat, ba, dimpotrivă, ne mai trezim că mai apar, prin diferite comisii, amendamente care înrăutăţesc şi mai mult consecinţele acestei ordonanţe. Vă dau un singur exemplu - s-a mărit plafonul pentru fantomaticul Fond de Dezvoltare şi Investiţii. Intenţia noastră este să curmăm această minciună pe care, fără să existe bani, s-au semnat nişte contracte numai din dorinţa fostului premier, care era candidat la Preşedinţie, de a câştiga bunăvoinţa unor primari PSD", a arătat Orban.
El a mai spus că, de asemenea, din OUG 114 vor fi abrogate "prevederile absurde" impuse societăţilor care administrează fondurile din Pilonul II de pensii.
Totodată, Ludovic Orban a spus că este extrem de important ca bugetul de stat şi bugetul asigurărilor de stat pentru anul viitor să fie adoptate până la finalul acestui an.
"N-am discutat acest lucru, decât că am discutat cu colegii din Guvern, din partid şi cu parteneri din coaliţie că este extrem de important ca bugetul să fi aprobat până la sfârşitul anului. Povestea asta cu amânarea până în martie a adoptării bugetului numai pentru a nu declanşa noi cheltuieli de investiţii... Deci, toate autorităţile locale, toate firmele, toţi cetăţenii trebuie să cunoască prevederile legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale până la sfârşitul anului, astfel încât să-şi adapteze acţiunea. Autorităţile locale trebuie să-şi adopte bugetele într-un termen cât mai scurt, astfel încât să poată să declanşeze toate proiectele de investiţii pe care le-au planificat pentru 2020. (...) De asemenea, firmele să-şi adapteze politica firmei. De asemenea, fiecare cetăţean, mai ales angajaţii din sectorul public, persoanele care au pensii sau care au alte forme de ajutor trebuie să ştie foarte clar la ce venituri trebuie să se aştepte în cursul acest an", a afirmat Orban, întrebat dacă este posibil ca bugetul pentru 2020 să fie adoptat prin angajarea răspunderii de către Guvern.
Premierul a dat asigurări că proiectul de buget va fi gata până la 15 decembrie la nivelul Ministerului de Finanţe.
"Va fi gata. Ministrul Finanţelor a început a şi lucrat în paralel proiectul de buget numai că noi a trebuit să aprobăm pe repede OUG privind rectificarea bugetară (...) va fi gata la termen", a declarat Orban.