Precizările au fost făcute într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, în cadrul căreia Orban a anunţat că a cerut acordul Biroului Politic Naţional al PNL pentru angajarea răspunderii Guvernului pentru prorogarea termenelor de intrare în vigoare a unor prevederi din domeniul Justiţiei, precum şi pentru modificarea OUG 114.

"Din păcate, vedem că la nivelul Parlamentului dezbaterile care se poartă în jurul Ordonanţei 114 nu se duc în direcţia pe care ne-o dorim. Aici repet, aşa pe scurt, că obiectivul nostru este acela de a anula prevederile legate de domeniul energiei, taxarea în domeniul energiei, de asemenea plafonarea preţului la care vând producătorii energia electrică şi gazul natural către consumatorii casnici. De asemenea, prevederile legate de supraimpozitarea sectorului financiar - bancar, de asemenea obiectivul nostru îl reprezintă abrogarea suprataxării în domeniul comunicaţiilor, abrogarea prevederilor profund nocive legate de funcţionarea Pilonului II de pensii, abrogarea prevederilor legate de Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, fantomaticul Fond de Dezvoltare şi Investiţii care a inventat existenţa unor bani care în realitate sunt doar pe hârtie şi nicidecum nu există în buget pentru a da o formă de mită către primari PSD a căror implicare în campania pentru alegerile prezidenţiale a fost urmărită de fostul guvern Dăncilă", a susţinut Orban.

El a adăugat că sunt şi alte prevederi pe care doreşte să le abroge din cuprinsul Ordonanţei 114.

"Spun din capul locului că nu vom afecta prevederile legate de sectorul de construcţii pentru că din păcate a abroga aceste prevederi ar duce la distrugerea domeniului construcţiilor pentru că toate companiile din domeniul construcţiilor au schimba practic contractele de muncă în baza Ordonanţei 114, iar dacă am reveni la sistemul anterior legat de salariul minim şi legat de sistemul de impozitare am trimite în faliment foarte multe firme din domeniul construcţiilor, ceea ce nu ne dorim, noi dorim dezvoltarea sectorului de construcţii pentru că atunci când vom da drumul la toate lucrările care sunt finanţate din fonduri europene în cursul anului viitor, vom avea nevoie de un surplus de forţă de muncă de cel putin 250.000 de angajaţi în plus", a spus Orban.

Joi seara, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, spunea că în următoarele zile va exista o soluţie pentru Ordonanţa 114/2018, care va fi prezentată public de premierul Ludovic Orban.

"La OUG 114 se lucrează şi sper să fie cât mai curând o soluţie prezentată public, dar îi dau premierului plăcerea să vă anunţe soluţia pentru OUG 114. Sunt veşti bune. (...) Eu zic că în următoarele zile va exista o soluţie pentru Ordonanţa 114/2018. Premierul va anunţa soluţia", a spus Cîţu la Digi24, potrivit Agerpres.

Întrebat dacă statul a încasat ceva din Ordonanţa 114, şeful de la Finanţe a răspuns: "Mai puţin decât trebuia".

"De exemplu, la taxa bancară nu am încasat ce era estimat acolo, şi mai mult a creat probeleme. A încasat ceva, dar nu ce era în buget. (...) Problema este alta cu OUG 114. A creat probleme în economie şi scăderea creşterii economice de la 5,5% la 4% se datorează în mare parte acestei ordonanţe, pentru că a pus frână foarte multor sectoare din economie. În acelaşi timp din cauza OUG 114 nu s-au făcut licitaţiile pentru 5G şi sunt 2 miliarde de lei la buget care nu am mai venit", a subliniat ministrul Finanţelor.

Ordonanţa de Urgenţă 114 din 29 decembrie 2018 a instituit taxe noi pe cifra de afaceri pentru sectorul energetic şi telecom, precum şi taxe pe activele din sistemul bancar. Potrivit documentului, în sectorul telecom, companiile plăteau o contribuţie de 3% din cifra de afaceri, faţă de 0,4% anterior.