Pentru anul 2014, banca anticipeaza un avans al economiei Romaniei de 2,2%, fata de 3,4% la jumatatea anului trecut. In 2015, PIB ar urma sa urce cu 3%, scrie Mediafax.

Prognoza Bancii Mondiale este usor mai pesimista decat cresterea economica vizata de Guvern pentru acest an.

Guvernul si-a fixat pentru 2013 o tinta de crestere de 1,8%, dar spera intr-o varianta optimista sa atinga un avans de 2%, dupa ce anul trecut indicatorul a urcat cu 0,7%.

Comisia Europeana estima la inceputul lunii noiembrie un avans economic de 2,2% pentru Romania in acest an si de 2,7% pentru anul urmator.

"Revenirea (in regiunea Europei si Asiei Centrale, n.r.) in 2013 este asteptata sa fie redusa, intrucat majoritatea factorilor care au limitat cresterea anul trecut vor persista, probabil, chiar daca la o intensitate mai scazuta. Perspectivele regiunii depind in mod critic de abordarea problemelor deficitelor bugetare si de cont curent ridicate, somajului si inflatiei, lipsei competitivitatii si altor limitari structurale ale acestor economii", se arata in raportul Perspective Economice Globale al BM.

PIB al Europei si Asiei Centrale, regiune formata din 21 de state cu economii in dezvoltare, ar urma sa inregistreze un avans de 3,6% in 2013 si de 4% anul urmator. Perspectivele economice raman vulnerabile la riscuri globale si regionale serioase, noteaza BM.

Avand in vedere legaturile financiare si comerciale stranse dintre zona euro si tarile din Europa si Asia Centrala, regiunea ar fi direct afectata de o deteriorare majora a crizei datoriilor, precum si de stagnarea sau avansul lent al economiei uniunii monetare.

O reducere brusca a ratelor de investitii ale Chinei, mai ales daca ar avea loc in contextul unei situatii economice slabe la nivel global, ar avea impact semnificativ, mai ales asupra exportatorilor de materii prime.

Nivelul ridicat al imprumuturilor neperformante din sistemul bancar al regiunii ar putea afecta creditarea, care avanseaza deja lent. BM noteaza, insa, ratele ridicate de adecvare a capitalului, care aduc un anumit grad de stabilitate.

Potrivit BM, Bulgaria va inregistra un avans economic de 1,8% pentru acest an, Ucraina de 2,2%, Serbia de 2%, iar Turcia de 4%. Totodata, Republica Moldova va consemna o majorare a PIB de 3,1%, Letonia de 3%, iar Lituania de 2,5%.