Olteanu, BNR: Legislatia privind insolventa nu se poate aplica bancilor. Este nevoie de un mecanism UE
Legislatia privind insolventa companiilor nu se va putea aplica si falimentelor bancare, un domeniu care trebuie gestionat diferit, printr-un mecanism comun european, potrivit viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu.
"In ceea ce priveste rezolutia bancara, doua lucruri sunt importante: orice am invatat, orice am practicat si aplicat in realitate nu mai sunt valabile astazi. Cand discutam cu colegii despre viitorul Cod al Insolventei, despre capitolul falimentelor bancare, spuneam ca probabil acesta nu se va mai aplica. Eu personal, cel putin, nu simt ca o sa vedem falimente normale si legea normala nu se va aplica asupra falimentelor bancilor in viitor, pentru ca sistemul care prinde forma in urma crizei ne-a aratat ca externalitatile negative sunt atat de coplesitoare incat rezolutia bancara trebuie gestionata diferit", a declarat Bogdan Olteanu, la un seminar organizat de banca centrala.
El a aratat ca toate bancile centrale din statele europene au fost provocate sa lucreze la infiintarea unui nou mecanism de rezolutie bancara.
"Cu totii am muncit foarte mult pentru a proiecta noul cadru european de rezolutie bancara, un cadru temporar. Cel putin in directiva rezolutiei bancare eu spun de tranzitie pentru ca ne asteptam cu totii sa fie aplicat un nou mecanism de rezolutie valabil in toata Europa. Se crede ca mecanismul este necesar, noi credem in acest mecanism la BNR si credem ca uniunea bancara este un pas evident si necesar, dar si ca un mecanism comun de rezolutie este parte integranta a acestei uniuni bancare si el trebuie implementat si convenit de cat mai multe tari UE", a spus Olteanu.
Viceguvernatorul a precizat ca se refera la statele care nu fac parte din uniunea monetara, intrucat restul nu mai au libertatea de a alege sa nu aplice mecanismul.
El a mentionat totodata ca exista mai multe nivele de reglementari, respectiv cele nationale, directiva rezolutiei bancare, pe care bancile centrale spera s-o implementeze cat mai curand, precum si participarea acestora la procesul proiectarii unui mecanism integrat.
"Totul se intampla in paralel, in simultan si in momente in care am putea fi fortati sa implementam acest mecanism, nu doar sa-l discutam. Sunt vremuri relativ grele in care tu trebuie sa proiectezi legi fara sa le incerci, legi scrise in weekend si implementate imediat, tot in weekend", a conchis Bogdan Olteanu.