A fost unul dintre cele mai serioase avertismente date de un lider global pana acum privind perspectivele unei noi incetiniri a cresterii economice, scrie Financial Times.

Oficialii spun insa ca prin aceste declaraţii Lagarde a demonstrat ca nu intelege dificultatile actuale ale bancilor europene.

In comentariile sale, sefa FMI nu a pus punctul pe i pe probleme curente ale bancilor, au adaugat acestia.

"Principalul aspect este finantarea. Bancile din anumite tari au avut probleme sa obtina lichiditate in recentele saptamani, iar presiunea va persista. Sa vorbesti despre capital este un mesaj confuz. Toata lumea, de la politicieni, la autoritati de reglementare, este foarte ingrijorata", a declarat un oficial al unei banci centrale.

Oficialii citati cred ca declaratiile lui Lagarde vor speria investitorii si vor sa-i ceara sa-si clarifice declaratiile.

Politicienii si agentiile de reglementare din Europa incearca sa puna la punct un plan care sa calmeze temerile investitorilor privind expunerea bancilor pe datoriile de stat din sudul zonei euro.

Testele de stres derulate in Europa de autoritatile UE nu au aplanat tensiunile din pietele financiare privind capacitatea bancilor de a rezista intrarii in incapacitate de plata a unui guvern european sau unei deteriorari severe a portofoliilor de credit din regiune.

"Trebuie sa rupem legatura dintre suverane si banci, in special in Spania si Italia", a afirmat pentru Financial Times reprezentantul unei agentii de reglementare.