Cu ajutorul retelelor de socializare, initiatorii mega-protestului de astazi si-au propus sa scoata in strada oameni furiosi in 950 de orase din 82 de tari. Tintele prioritare ale protestelor sunt sistemul bancar si corporatiile. "Oameni din intreaga lume, ridicati-va pe 15 octombrie. Este timpul ca noi sa fim uniti. Este timpul ca ei sa ne asculte", asa suna indemnul lansat pe pe internet in semn de solidarizare cu miscarea "Sa ocupam Wall Street", aparuta  luna trecuta in  Manhattan si extinsa rapid la alte 30 de orase americane.

Desi protestele au fost in majoritate pasnice, in cele aproape patru saptamani de marsuri, intre politisti si manifestantii au avut loc si confruntari violente, sute de oameni fiind arestati

Numarul celor care protesteaza variaza zilnic, insa un grup format din circa 200 de persoane ramane permanent la locul protestului. Ei dorm pe saltele, bat in tobe si folosesc internetul pentru a strange aderenti. De cateva ori pe zi, ei marsaluiesc spre Wall Street strigand: "Asa arata democratia!".

Intr-un fel de preambul al actiunilor de astazi, si aseara au avut loc proteste in cateva metropole europene. La Atena, situatia a fost exploziva,  dupa ce zeci de oameni au incendiat o baricada din tomberoane.

Proteste au avut loc si in Milano, unde studentii au iesit pe strazi, satui de guvernarea Berlusconi, dar si de deficientele sectorului bancar din Italia. Au aruncat cu oua si legume in sediile bancilor, dar au fost opriti pana sa ajunga la Fininvest, o companie financiara detinuta de premierul italian.

O manifestatie de amploare mai mica, dar mai colorata, a avut loc si la Paris, in fata Bursei. Acolo cativa tineri costumati in Robin Hood au militat pentru o taxa speciala pe tranzactiile financiare. Asa-numita taxa "Robin Hood" ar urma sa stranga cam 55 de miliarde de euro pe an.

Romanii din Timisoara, Brasov, Cluj, Constanta si Bucuresti au fost si ei indemnati sa sustina miscarea de protest.

"Pe 15 octombrie, oameni din toate colturile lumii vor iesi pe strazi. Din America pana in Asia, din Africa pana in Europa, isi vor cere drepturile in numele unei democratii adevarate. A sosit timpul sa ne unim cu totii printr-un protest pasnic global. Uniti intr-o singura voce, le vom transmite politicienilor si elitei financiare care-i deservesc, ca noi, oamenii de rand, suntem singurii care ne putem decide viitorul. Nu suntem o marfa nici pentru politicieni, nici pentru bancheri!" - se afirma in anuntul postat pe pagina de Facebook alocata miscarii care va avea loc in Bucuresti. In Capitala, locul de intalnire a fost Piata Unirii.

In acest timp, ministrii de finante din G20 pregateau la Paris summitul sefilor de stat care va avea loc in noiembrie la Cannes, de la care se asteapta decizii  majore pentru rezolvarea crizei datoriilor. Problemele din Europa le dau cosmaruri americanilor. Presedintele Obama a sunat-o aseara pe Angela Merkel,  ingrijorat ca situatia de pe batranul continent pune in pericol economia americana.

Citeste si

Calugarii greci, "o corporatie extrem de bine condusa". De ce sunt ei responsabili de colapsul statului elen