Planul lui Obama de 450 mld. de dolari, gandit pentru a salva un singur job: al lui. Bursele scad si dolarul se depreciaza
Presedintele Barack Obama a lansat aceasta cifra in discursul sau de joi cerand in nenumarate randuri votarea urgenta a planului sau. Intitulat "legea slujbelor americane", proiectul prevede reduceri de impozite si taxe de 240 de miliarde de dolari, iar asta ar trebui sa favorizeze crearea unor noi locuri de munca, atat de necesare in Statele Unite, unde somajul ramane cea mai mare problema a economiei.
"Voi prezenta Congresului un plan pe care ar trebui sa-l adoptati, fara tagada. Va asigura reduceri de taxe pentru companiile care fac angajari si injumatatirea impozitelor pentru fiecare american angajat si fiecare mica afacere", spune Barack Obama, presedintele Statelor Unite.
In plin avant, presedintele nu a uitat sa le atraga atentia congresmenilor, ca, dupa colt, pandeste Beijingul, principalul concurent economic si creditor al Washingtonului. "Construirea unui sistem de transport de prima clasa, face parte din ceea ce a facut din Statele Unite o superputere. Iar acum, vom sta deoparte si vom urmari China cum construieste noi aeroporturi si cai ferate rapide, cand milioane de someri din constructii le-ar putea ridica aici, in America?", se intreaba el.
Planul lui Obama
Dincolo de accentele populiste, planul de relansare economica al lui Obama se bazeaza pe stimularea afacerilor mici si mijlocii, singurele care pot absorbi numarul enorm al somerilor. Planul lui include reduceri fiscale de pana la 70 de miliarde de dolari, crearea de noi locuri de munca in cadrul unor proiecte de investitii ale statului de 140 de miliarde de dolari, precum si reintegrarea somerilor in campul muncii - 62 de miliarde de dolari. Scutirea de impozite a angajatilor va costa SUA alete 170 de miliarde de dolari.
Discursul presedintelui american era asteptat cu nervozitate pe pietele financiare, dupa convulsiile din ultimele saptamani. Recent, seful Bancii Centrale Europene recunostea ca institutia pe care o conduce a fost nevoita sa mai tempereze previziunile de crestere economica pentru zona euro, in acest an la 1,6%, fata de 1,9% cat sustinea anterior. "Consolidarea fiscala si reformele structurale trebuie sa mearga mana in mana, pentru a spori increderea si pentru a duce la cresetere economica si crearea de locuri de munca. De aceea, Consiliul guvernatorilor cere imperios tuturor guvernelor din zona euro sa implementeze reforme structurale substantiale", spune Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.
Bursa de la New York a inchis joi in scadere cu peste 1%, dupa ce presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, nu a anuntat, într-un mult-asteptat discurs, noi masuri de stimulare a economiei americane din partea bancii centrale, potrivit celor de la Reuters. Astfel, in urma discursului lui, indicele Dow Jones Industrial Average a inchis in coborare cu 1,04%, iar Standard & Poor's 500 (S&P 500) a scazut cu 1,06%, in timp ce piata Nasdaq a pierdut 0,78%.
Stapanirea datoriei publice ramane marea miza pentru tarile care folosesc moneda euro. Iar premierul olandez a venit joi cu o propunere radicala: "Cei care nu fac fata zonei euro pot sa plece".
Efectul pe burse
Bursele europene au deschis vineri in scadere, urmarind declinul de pe Wall Street. Astfel, indicele european de referinta FTSEurofirst 300 a coborat cu 0,2% pana la ora 7:21 GMT (10:21 ora Romaniei). Joi, FTSEurofirst 300 a inchis in urcare cu 0,9%.
In Asia, indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis vineri in scadere cu 0,6%, afisand o pierdere de 2,4% pe ansamblul acestei saptamani. Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a coborat totodata cu 0,5%.
Inaintea discursului lui Obama, bursele asiatice au urcat. Indicele Nikkei 225 a urcat cu 0,1% pe bursa japoneza, iar Hang Seng cu 0,4%, pe cea din Hong Kong, potrivit Bloomberg.
Dupa discurs, randamentele obligatiunilor la 10 ani au urcat 2% pe Wall Street, insa, dolarul a scazut cu 0,2% fata de euro si a pierdut 0,5% in fata dolarului neozeelandez. Principalii indici ai bursei de la New York au inchis joi in scadere cu circa 1%.
Indicele S&P 500 a scazut cu 0,2%, dupa ce anterior crescuse cu 0,7%, iar indexul MSCI Asia Pacific a pierdut 0,5%. Pe piata marfurilor, zincul si nichelul au inregistrat cele mai mari scaderi.