Ultimatumul este prezentat intr-o scrisoare transmisa de procurorul general adjunct al SUA, James Cole, catre autoritatile elevtiene, al carei continut este citat de doua ziare din Elvetia.

Cole cere "pana marti" informatii detaliate privind evaziunea fiscala in conturi la Credit Suisse si vrea de asemenea date similare pentru alte noua banci.

Oficialul american solicita prezentarea detaliata a "unui numar semnificativ de conturi", scrie SonntagsZeitung, notand ca autoritatile SUA sunt pregatite sa cada la intelegere cu Elvetia.

Un reprezentant al departamentului elvetian pentru afaceri financiare internationale a declarat doar ca Elvetia este in dialog cu SUA, refuzand sa comenteze privind scrisoarea. "Cautam o solutie in baza legilor existente", a aratat el.

Pentru a iesi din impas in negocierile cu SUA, Elvetia a propus luna trecuta sa ofere date pe grupuri de clienti, in baza unui nou tratat bilateral de taxare si in pofida secretului bancar strict practicat de bancile elvetiene.

SUA face presiuni pentru a obtine mii de dosare ale clientilor americani din bancile elvetiene, asa cum a reusit anul trecut, cand Elvetia a permis grupului UBS sa ocoleasca secretul bancar pentru a prezenta autoritatilor de la Washington 4.450 de conturi, evitand astfel actiuni in justitie.