Specialistii Institutului pentru Cercetare in Protectia Muncii au facut anul trecut masuratori in cladirea ministerului, ca sa afle daca echipamentele IT de aici genereaza un camp electromagnetic periculos.

In principal camp electric si camp magnetic, au fost depasiri la acele echipamente pe care le-am investigat noi”, explica Silviu Pop, cercetator la laboratorul de riscuri fizice.

Coincidenta sau nu, dupa aceste masuratori au inceput sa curga si plangerile angajatilor din minister, atat la cabinetul medicial, cat si la cabinetul ministrului. Sub anonimat, unul dintre lucratori, sustine ca numerosi angajati ai ministerului s-au imbolnavit, unii dintre ei chiar foarte grav, starea sanatatii lor degradandu-se in fiecare zi.

Pe lista neagra a specialistilor sunt si antenele Serviciului de Telecomunicatii Speciale amplasate pe cladirile din zona.

Oficialii Ministerului Justitiei confirma existenta plangerilor privind imbolnavirile, dar dau asigurari ca nu e nimic alarmant. Biroul de Presa afirma ca “se înregistreaza, la nivelul întregii cladiri, usoare depasiri ale valorilor maxim admise. Data fiind existenta mai multor factori care pot afecta starea lor de sanatate, angajatii primesc spor pentru conditii de munca potential vatamatoare.”

Inspectoratul de Sanatate Publica are insa o cu totul alta parere. Fizicienii institutiei cred ca masuratorile de pana acum sunt alarmante si atat, iar valorile nu se justifica.

Daca un monitor ar fi nociv, va dati seama ca televizoarele clasice ar fi trebuit sa ucida populatia in masa. Foarte multe temeri dreferitoare la aceste campuri electromagnetice vin din necunoasterea tehonologiei, din spaima de necunoscut”, explica Irma Csiki, fizician la Institutul de Sanatate Publica Bucuresti.

Angajatii de la Justitie ar putea lua exemplul colegilor de la Ministerul Muncii sau de la Curtea de Conturi care au deschis procese pentru despagubiri.