Potrivit noilor acorduri semnate intre cele doua tari, din suma alocata votr fi finantate domenii precum dezvoltarea locala si combaterea saraciei, imbunatatirea situatiei romilor, sanatate publica, inovare, mediu de afaceri si IMM-uri, sectorul ONG, cercetare si educatie, eficienta energetica, energie regenerabila si mediu, patrimoniu si schimb cultural, justitie, servicii corectionale si afaceri interne.

“Romania este prima tara care semneaza Memorandumurile de Intelegere pentru perioada de alocare 2014 - 2021 al acestor granturi. Am inceput negocierile in luna iunie a acestui an, acestea intinzandu-se pe o perioada de patru luni. Memorandumurile parafate azi stabilesc anumite criterii, iar detaliile vor fi stabilite in perioada urmatoare. Salut interesul deosebit pentru zona sociala, si ma refer aici la combaterea saraciei, precum si pentru zona justitiei. As da exemplu, ca proiect de finantare, instalarea de panouri solare in satele unde nu exista curent electric. Fondurile norvegiene vin in completarea celor structurale, dar as spune mai mult, in sensul ca fondurile norvegiene sunt la flexibile. Acum punem bazele sectoriale. Vom demara cat de curand posibil procedurile de acordare a finantarilor pentru proiectele ce vor putea primi finantare din aceste granturi”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, citat de Agerpres.

Granturile SEE si Norvegiene reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si consolidarea relatiilor bilaterale intre statele beneficiare si cele donatoare.

In cadrul perioadei de programare 2009 - 2014, Romania beneficiaza, pana in 2017, de o alocare de 306 milioane de euro. Rata de absorbtie pe aceste fonduri era, la 1 august 2016, de 68%.

Incepand cu 13 octombrie 2016, Romania va implementa cadrul financiar 2014 - 2021 al acestor fonduri, cu o alocare totala de 502,5 milioane de euro. Prin intermediul Granturilor SEE, proiectele derulate vor primi finantare in valoare de 275,2 milioane de euro, in timp ce prin Granturile Norvegiene exista fonduri de 227,3 milioane de euro.

Romania a beneficiat si in perioada 2007 - 2009 de o alocare in cuantum de 98,5 milioane de euro, rata de absorbtie fiind de 77,7%. Programul a fost inchis oficial in data de 27 iunie 2014.