Din pacate, odata respins un proiect nu mai poate fi modificat si depus iarasi. Inclusiv ministrul fondurilor europene recunoaste ca exista o problema.

Responsabilii au cerut 5 milioane de euro ca sa renoveze Castelul Corvinilor din Hunedoara, o bijuterie arhitectonica medievala. Consiliul Judetean voia sa refaca toate salile, fieraria si moara, astfel incat turistii sa aiba ce vizita. Dar proiectul a fost respins dintr-un motiv pueril, spun cei care s-au ocupat de documentatie: cateva tabele care nu corespund cu modelul standard si unul - lipsa.

Alina Stoica, reprezentantul firmei de consultant: Finantatorul a specificat in mod clar ca acest tabel se completeaza doar daca avem parteneri implicati in realizarea acestui proiect. Noi la aceasta sectiune am trecut ca nu este cazul, a fost considerat motiv de respingere

Ionut Stoica reprezentant al Uniunii Nationale a Restauratorilor: Ele se resping pe forma, pentru banala lipsa de lltera, de bifa, de necorelare a unei declaratii care este considerata de finantator standard, de noi orientativa

Si arhitectii s-au plans ca nu pot respecta cerintele impuse de ghidul solicitantului de fonduri europene. De vina ar fi...

Calin Hoinarescu architect: Aplicarea unor prevederi fara discernamant, automat, mecanic si distructiv. Se spune nu ai voie sa extinzi monumentul istoric. Pai daca am o biserica din care jumatate de bolta s-a pravalit nu am voie sa refac, trebuie sa o las asa...o ruina.

Si la Alba Iulia, a fost respins un proiect de 5 milioane de euro, pentru renovarea Palatului principilor. Un tabel gresit a anulat intregul plan, iar cladirea se degradeaza vazand cu ochii.

Mircea Hava, primarul orasului Alba Iulia: Undeva lipsea o hartiuta. Acest tabel nu aducea nici puncte, nici nu depuncta, nu face nimic, decat ca trebuia sa fie acolo. Este un exces de zel

Invitat sa vada cu ochii lui dezastrul de la Palatul Principilor, ministrul fondurilor europene recunoaste ca problema exista si nu e singulara.

Cristian Ghinea, Ministrul Fondurilor Europene: "Este un fel de cerc vicios din punct de vedere tehnic, dar o sa avem o discutie cu autoritatea de management POR pentru a vedea cum lamurim cazuri similare."

Singura solutie pe care o au, deocamdata, cei respinsi este contestatia. Proiectele considerate neconforme nu mai pot fi depuse, dupa indreptarea asa-zisei erori.