Romania a cheltuit trei sferturi din banii europeni alocati in perioada 2007-2013 si 1% din fondurile UE disponibile pana in 2020
Euro
Rata de absorbtie curenta pentru programele operationale 2007-2013 este in prezent de 76,69%, iar procentul rambursarilor de la Comisia Europeana este 71,76%, precizeaza Ministerul Fondurilor Europene.
Conform MFE, rata de absorbtie curenta reprezinta raportul dintre valoarea tuturor declaratiilor de cheltuieli transmise Comisiei Europene pana in prezent (incluzand atat declaratiile deja rambursate de CE, cat si cele care sunt in analiza la Comisie) si alocarea totala UE aferenta perioadei de programare 2007-2013.
Rata efectiva de absorbtie este raportul dintre valoarea sumelor efectiv rambursate de CE Romaniei si alocarea totala UE aferenta programelor operationale, iar rata sumelor incasate de la CE reprezinta raportul dintre valoarea totala a sumelor rambursate de CE, precum si a avansului incasat de la Comisia Europeana pentru perioada de programare 2007-2013 si alocarea totala Uniunii Europene aferenta programelor operationale.
"Referitor la stadiul absorbtiei, MFE utilizeaza in mod traditional, in comunicarea publica, nivelul valoric si procentual al ratei de absorbtie curente. De exemplu, si in raportarea Guvernului anterior se facea publica rata de absorbtie curenta (53,12% la data de 31 martie 2015) si nu cea efectiva (48,91%)", se mentioneaza in comunicat.
Conform Raportului privind activitatea din primele 100 de zile de mandat guvernamental al ministrului Cristian Ghinea, publicat in data de 22 august 2016, rata absorbtiei fondurilor europene a ajuns la aproape 1% pe noul cadru financiar 2014-2020, "fantomaticul 0%" fiind un mit.
"Guvernul de atunci nu a inceput acreditarea din 2014 cum ar fi trebuit sa o faca. Singura AM (Autoritate de Management n.r) desemnata este cea de Dezvoltare Rurala (AM PNDR). Acolo au si inceput rambursarile. Astfel, in luna mai, dupa doi ani si jumatate de la startul perioadei de programare actuala, au venit primele rambursari, in valoare de 57 milioane de euro. Pe 8 august, Comisia Europeana a mai acceptat pentru rambursare inca 231 milioane de euro aferente PNDR. Asadar, rata de absorbtie (rambursare) a fondurilor europene in Romania a ajuns la aproape 1 %. Fantomaticul 0% este un mit, dupa ce rambursarile au inceput in mai 2016", se arata in document.
Raportul mai spune ca rezultatele liniilor de finantare lansate in 2016 se vor reflecta abia peste cativa ani in procentul de absorbtie.
"Acesta este mersul lucrurilor, acesta este ritmul in relatia cu Comisia Europeana. Politicienii amesteca lucrurile cand vorbesc despre 'absorbtie', cu intentia clara de a manipula - inunda spatiul public cu cifre false. In ceea ce priveste fondurile aferente programarii financiare anterioare, Guvernul Ciolos a reusit sa creasca rata de absorbtie curenta de la 58,67% (totalul intre 2007 si 2015) la 76,69%. In 2016 au intrat in tara 2,9 miliarde de euro. (...) Absorbtia fondurilor europene din actuala etapa de programare este, in prezent, mai degraba o tema de manipulare politica decat o preocupare necesara. Lansarea ghidurilor si cererile de proiecte sunt cele care conteaza in aceasta faza. Iar Guvernul Ciolos a lansat ghiduri pentru 13 miliarde de euro - pentru autostrazi, termoficare, reducerea abandonului scolar, combaterea saraciei, antreprenoriat, siguranta rutiera, economie social, etc. Suma reprezinta 47% din toate fondurile structurale 2014 - 2020 - chiar mai mult daca includem si dezvoltarea rurala', arata raportul, citat de Agerpres.
Mai multe despre:
#fonduri UE#absorbtie fonduri UE
Pe acelasi subiect: