"ING a intrat in zodia optimismului debordant, punem dintr-o data recesiunea la spate, criza s-a terminat, desi lumea mai vorbeste, antreprenorii spun ca nu a trecut criza. Efectul este inegal, unii simt ca am iesit din criza si noi chiar zicem ca recesiunea s-a dus. Performanta Romaniei este una exceptionala ce ne da motive sa credem ca in perioada urmatoare potentialul de crestere economica este de 4-5%, pana in 2020, inflatie de 3%, rata dobanzii de referinta 5%, un curs mai bun, o moneda mai puternica", a afirmat Negritoiu la Romania Financial Forum, organizat de Mediafax.

El estimeaza un curs de 3,5 lei/euro pana in 2020, care pe de o parte ar aduce avantaje, dar ar reprezenta totodata si un impediment pentru procesul de adoptare a monedei euro, anticipat pentru anul 2020. 

Presedintele ING Bank si-a motivat aceste prognoze optimiste cu mai multi factori, printre care un proces dezinflationist stabil, care se va mentine in urmatorii trei-cinci ani, o crestere economica in acest an de 2,5%, mult peste regiune, avand in vedere ca Ungaria, Polonia si Bulgaria au un avans de circa 1%. 

El preconizeaza o crestere a salariilor, a veniturilor disponibile pentru consum in sectorul privat si public, de la o scadere de 1% in 2013 la o crestere de 1,4-1,5% anul viitor.  Totodata, Negritoiu se asteapta la o crestere a consumului privat in anul urmator, despre care spune ca va fi "subtire, dar va exista", pe un cadru international mai optimist. 

Negritoiu a laudat si performantele Romaniei privind ajustarea fiscala si cea a contului curent, care ar putea incheia acest an cu excedent.  Presedintele ING a mai apreciat ca tara noastra este aproape imuna la socuri ale scenei politice, intr-un scenariu de stres, dovedindu-se foarte puternica.  Romania a inregistrat in trimestrul al treilea cea mai puternica crestere economica din Uniunea Europeana, de 1,6%, urmata de Letonia, cu 1,2%, in timp ce economia zonei euro a incetinit la o rata de expansiune de numai 0,1%, dupa ce a iesit in trimestrul al doilea dintr-o recesiune prelungita. 

La noua luni, avansul Produsului Intern Brut este de 2,7%. Romania se plaseaza in prezent la jumatate fata de media UE in ceea ce priveste PIB pe locuitor.  Economia a crescut cu 0,7% anul trecut si cu 2,3% in 2011, dupa contractii de 1,1% in 2010 si 6,6% in 2009.