Negritoiu: ASF va fi reorganizata, iar cheltuielile de personal, reduse masiv. Sunt prea multi sefi
Autoritatea de Supraveghere Financiara va intra intr-un program amplu de reorganizare, pe baza raportului PwC. Asta inseamna o reducere masiva a cheltuielilor cu personalul si cresterea semnificativa a eficientei, avand ca model organizarea BNR, a anuntat presedintele autoritatii, Misu Negritoiu.
"Raportul PwC propune revizuirea numarului de personal de executie in baza unei organigrame simplificate (...) Se vor elimina anumite nivele de conducere nenecesare si se vor simplifica procesele de executie din institutie. Nu pot sa va dau cifre acum, dar obiectivul este reducerea masiva a cheltuielilor de personal si imbunatatirea substantiala a eficientei. Am discutat cu personalul. Avem nevoie de fiecare, dar nu de toata lumea. Cine munceste, cine e eficient, va avea un loc de munca. Locul de munca nu este garantat pentru mine, nici pentru mine, desi avem un contract colectiv. Locul de munca se castiga prin performanta", a spus Negritoiu, la prima conferinta de presa de la preluarea mandatului.
Restructurarea va privi in principal functiile de conducere si in special cele de middle management. "Sunt prea multi sefi in ASF", a spus Negritoiu. El a aratat ca reducerea cheltuielilor a inceput deja prin scaderea remuneratiilor si indemnizatiilor Consiliului ASF, care au fost aliniate sub remuneratiile din BNR si sub o medie a autoritatilor similare din UE.
"Am cea mai mare scadere, dar nu va dau procentele si sumele, pentru ca trebuie sa ma lamuresc cu privire la principiul afisarii salariilor individuale. Ne vom respecta prevederea legala de a publica cheltuielile salariale ale conducerii. Scaderile au fost substantiale", a adaugat Negritoiu.
Seful ASF a anuntat ca angajarile din ASF au fost blocate si au fost suspendate toate primele si bonusurile pana la finalizarea noii organigrame. In opinia lui Negritoiu, salariatii ASF ar trebui sa primeasca o singura prima, in functie de performanta anuala, iar primele de performanta sa fie doar exceptii, pentru rezultate pe proiecte speciale.
Presedintele a mai aratat ca nu a adus pe nimeni in ASF si nici nu doreste sa aduca pe cineva din afara pana cand nu se revizuieste organigrama si nu ar aparea functionalitati la care sa nu poata sa corespunda personalul actual.
"Folosim modelul de organizare a BNR si programul lor de dezvoltare interna a oamenilor. Folosim experienta BNR si am constatat, inca o data, ca BNR este o organizatie foarte reusita, cu o imbinare fericita de institutie publica cu o abordare de institutie privata", a mai spus Negritoiu.
La inceputul lunii aprilie, Parlamentul a hotarat numirea lui Negritoiu in functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Mandatul acestuia a inceput la 1 mai. El a fost director general al ING Romania pana in vara lui 2012, iar ulterior a ocupat pozitia de presedinte non-executiv. Negritoiu este economist, fost ministru de stat pentru coordonare, strategie si reforma (1992-1993).