"Bineinteles ca sunt informat. O asemenea informatie este in special la Directia de Supraveghere si apoi spre Oficiul de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor. Se intampla si la case mult mai mari. Nu fac un salt si nu intorc spatele la o asemenea problema, este intr-adevar o problema, dar sa o punem in dimensiunea ei, cam asta vreau sa zic (...) Sa nu fim mai catolici decat Papa", a spus Isarescu, intrebat daca stia de implicarea sucursalei ING Bank din Romania, in perioada in care Misu Negritoiu era director general al bancii, in tranzactiile ilegale cu Iranul pentru care mai multi angajati ai bancii au fost sanctionati si banca a semnat o intelegere cu autoritatile americane si a platit o amenda de peste 600 milioane de dolari, scrie Mediafax.

Premierul Victor Ponta a anuntat miercuri ca fostul director general al ING Bank Romania Misu Negritoiu este propus pentru functia de presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

ING Groep a acceptat, la mijlocul anului 2012, plata a 619 milioane dolari pentru inchiderea unei investigatii in SUA privind falsificarea inregistrarilor financiare pentru ocolirea sanctiunilor aplicate unor state precum Cuba si Iran.

Autoritatile din SUA au anuntat atunci ca operatiunile cu Iranul s-au operat prin sucursala din Romania. "Nu, asta nu stiam si nici nu cred ca s-a schimbat ... S-a terminat un mandat si a a fost promovat spre o functie mai nobila (...) Daca judecam asa, daca suntem atat de severi cu noi insine, avem foarte multe riscuri reputationale", a spus Isarescu, la insistentele presei daca schimbarea din functie a lui Negritoiu ar fi avut legatura cu aceasta situatie, in conditiile in care in aceeasi perioada si alti angajati au fost sanctionati si mai multi salariati concediati.

Misu Negritoiu a fost director general al ING Romania pana in vara lui 2012, iar ulterior a ocupat pozitia de presedinte non-exectiv.

Oficialul BNR a mai aratat ca recunoasterea de catre grupul ING a operatiunilor cu Iran si Cuba a insemnat, implicit, si recunoasterea ca nici organul de supraveghere nu si-a facut in totalitate datoria.

"O sa-l mai intrebam pe Nicu Cinteza (Nicolae Cinteza - directorul general al Directiei Supraveghere din BNR), ca el stia ceva mai mult. Nu, nu cunosc mai mult. Stiu ca a fost si s-au platit amenzile, cam asta este (...) Fara sa va dau nume, pentru ca, intr-adevar, toate bancile sunt atente aici, in ultimii trei sau patru ani, au cerut audiente la guvernatorul BNR cel putin vreo cinci presedinti de banci, toti plangandu-se ca Directia noastra de supraveghere a devenit foarte riguroasa si acuzand exact de-a-ndoaselea decat spuneti dumneavostra. Domne, tot raportam, ca acolo exista si cuvantul suspiciune. Daca o tranzactie ti se pare suspicioasa. Cand introduci cuvantul suspiciune este si un element subiectiv. Vine reglementatorul si spune: domne, asta e cam suspicioasa. Nu mi s-a parut domne suspicioasa. Si incepe o discutie din aceasta... fara sfarsit. Deci, intram intr-un domeniu in care noi nu am avut foarte multa experienta", a adaugat Isarescu.

El a aratat ca Misu Negritoiu are experienta necesara si mai ales are capacitate organizatorica, pentru ca la ASF trebuie cineva care sa stie sa faca "guvernance", sa ia o institutie sa o recladeasca, sa-i recastige credibilitatea.

"Aici, intr-adevar, poate sa apara un risc reputational. Vedeti, eu nu cred ca sunt o persoana nepatata. Am inteles de la dumneavoastra, din presa, ca si eu am petele mele, ca l-as fi promovat pe Misu Negritoiu ca sa scap de criticile lui. Parca asta am citit. Sa nu se mai ia de Banca Nationala. Vedeti ce reputatie, sa spunem, cu semnul intrebarii, am si eu? Nu cred ca ce spuneti dumneavoastra este o problema pentru dansul si pentru noi", a adaugat Isarescu.

Guvernatorul BNR a tinut bsa precizeze ca s-a implicat in numirea noului sefr de la ASF pentru ca el reprezinta Romania la CERS si este interesat de calitatea colegilor cu care va merge la reuniunile comitetului.

"Va spun ca persoana care... pentru ca am tot vorbit cu ei, cu X cu Y, cu asa, intr-o preocupare nu ca sa ma bag in treaba altora, ci ca o preocupare asupra acestui proiect european, unde banca centrala are rolul principal. Deci, in majoritatea cazurilor din Europa, sa nu spun in exclusivitate, pentru ca sunt si alte modele, in care toti supraveghetorii sunt uniti in afara bancii centrale, modelul nordic. Dar in acest model banca centrala are un rol esential. Reprezint Romania la acest CERS, deci nu m-am bagat ca musca in zer, ci pentru ca am o responsabilitate, merg acolo si, daca merg acolo, trebuie sa stiu cu cine merg, cu ce colegi merg. Asa ca m-am interesat. Unii considera ca e un domeniu greu, altii ca n-au inca specializarea necesara, deci asta am vrut sa va spun. Nu ca Misu Negritoiu este singurul (...) Poate-mi dati vreo idee, nu sa-l schimbam pe Misu, noi ii dorim lui Misu Negritoiu mult succes in continuare, insa sa nu fim mai catolici decat Papa, asta am vrut sa va spun. Am sa ma interesez de ce spuneti dumneavoastra la domnul Cinteza", a conchis Isarescu.

Curtea de Apel Bucuresti a decis la inceputul lunii martie arestarea preventiva pentru 30 de zile a fostului presedinte ASF Dan Radu Rusanu care, ulterior, a fost retinut in dosarul "Carpatica", dupa ce procurorii DNA au extins urmarirea penala in cazul sau, pentru favorizare a infractorului si influentare a declaratiilor.