Nancu, FNGCIMM: ”Creditarea a crescut cu 48%, faţă de septembrie 2019, în principal datorită programului IMM Invest.” Ce finanțări primesc firmele, în contextul pandemiei
Start-up, afaceri, antreprenoriat
Creditarea a crescut cu 48% în acest an, faţă de septembrie 2019, în principal datorită programului IMM Invest, care este ”coloana vertebrală” a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, a declarat directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu.
"Programul IMM Invest la ora actuală este considerat drept coloana vertebrală a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, pentru că cifrele în momentul acesta, la 4 luni de când a fost acordată prima garanţie de Fondul Naţional de Garantare, arată că a ajuns la 23.000 de credite, 16 miliarde de lei infuzie de capital în sectorul IMM. Este aproape 1,6% din PIB şi arată practic rolul multiplicator pe care garanţia îl are pentru economie. Este primul Guvern care a înţeles importanţa acestui instrument financiar, şi anume garanţia în nume şi cont stat, pentru că are un efect multiplicator în economie de maximum 7. Un leu investit poate ajunge la şapte lei în economie.(...) Fondul de Garantare are cinci măsuri în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare. Cea mai avansată şi prima măsură aprobată de Comisia Europeană este programul IMM Invest. Aici suntem foarte avansaţi, s-au plătit deja 178 milioane de lei ajutor de stat. Deci practic aceste sume sunt pentru creditele deja consumate în economie. Toate cifrele arată că creditarea a crescut cu 48% faţă de septembrie 2019 datorită programului IMM Imm Invest", a explicat Nancu, potrivit Agerpres.
El a subliniat că IMM Invest reprezintă în acest moment cel mai mare parteneriat public-privat din România, deoarece, pe de o parte, Guvernul, prin Ministerul Finanţelor şi FNGCIMM, garantează, iar sistemul financiar, cele 23 de bănci înscrise în program, finanţează proiectele IMM-urilor.
Al doilea program care este operaţional este IMM Leasing. Programul a început, a fost obţinută aprobarea Comisiei Europene şi funcţionează pe o schemă de minimis. În prezent, sunt 13 convenţii semnate cu instituţii financiare nebancare şi proiectele depuse la aceste instituţii şi garantate de FNGCIMM însumează 371,350 milioane de lei.
"Al treilea program care a fost aprobat ieri (marţi n.r) de Comisia Europeană, ne-a venit răspuns, şi va deveni operaţional în scurt timp este IMM Factor. Şi aici suntem avansaţi. Fondul Naţional de Garantare este pregătit să implementeze acest program, Comisia Europeană a luat decizia şi a autorizat o schemă de ajutor de stat în valoare de 1,43 miliarde pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România pentru a accesa acest program", a mai spus Nancu.
Programul Noua Casă este al patrulea program, care a fost lansat în septembrie şi, la două luni de la lansare, au fost aprobate 4.411 credite, în valoare de 1,1 milioane de lei.
"Ultimul program care a fost notificat la Comisia Europeană şi cu care ministrul Finanţelor va intra în primă lectură în şedinţa de vineri este AgroInvest, un program revoluţionar. A fost notificat la Comisie şi aşteptăm până la sfârşitul acestei luni să ne vină aprobarea. Este un program care este dedicat agriculturii, un subprogram în cadrul IMM Invest, în sensul că se acordă credite garantate de stat atât pentru capital de lucru cât şi pentru investiţii, diferenţa fiind că se acordă şi un grant în valoare de 10% din finanţare", a mai afirmat directorul FNGCIMM.
Pe acelasi subiect: