Ponderea dolarului in rezervele valutare mondiale era in decembrie in crestere cu 1,6 puncte procentuale, la 62,1%, de la un minim record de 60,5% atins in al doilea trimestru din 2011, potrivit celor mai recente date ale FMI.

Achizitiile de dolari ale bancilor centrale au lasat sectorul privat cu un deficit de 2.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor Morgan Stanley, care anticipeaza ca moneda americana s-ar putea apreciat cu 8,2% in 2012, cel mai mult din ultimii sapte ani, scrie Mediafax.

Rezerva Federala (Fed) americana a tiparit din 2008 peste 2.000 de miliarde de dolari in cadrul programelor de stimulare a economiei americane, iar fluxurile de capital sugereaza ca ar putea exista totusi un deficit de oferta de dolari, in conditiile in care criza datoriilor din Europa se agraveaza, iar cresterea economiei mondiale incetineste.

Dolarul s-a apreicat cu 3,5% de la sfarsitul lunii aprilie, fata de un cos de valute importante, in urma speculatiilor ca Fed, a carei conducere se reuneste in aceasta saptamana, ar putea lua masuri de stimulare de tipul celor care au slabit moneda americana in trecut.

"Piata presupune deseori ca oamenii detin dolari, dar mare parte se afla la bancile centrale, fiind improbabil sa iasa de acolo. Astfel, sectorul privat se afla in deficit", a declarat Ian Stannard, director pentru strategie in domeniul valutar la Morgan Stanley in Londra.

Stannard a explicat ca cererea de dolari va fi intotdeauna sustinuta de incetinirea cresterii economice la nivel global.

Euro s-a apreciat luni dimineata, in urma victoriei conservatorilor in alegerile din Grecia, dar avansul a fost de scurta durata. La ora 7:23 a.m. euro era tranzactionat la New York in stagnare la 1,2634 dolari pe unitate.