Astfel, bancile din Spania ar putea avea nevoie de recapitalizari cu o valoare totala cuprinsa intre 70 miliarde euro si 105 miliarde euro, pentru a absorbi pierderile cauzate de prabusirea pietei imobiliare si declinul economic si pentru a mentine ratele de adecvare a capitalului peste minimele legale.

Raportul de audit prezentat saptamana trecuta la Madrid indica un necesar de capital de 53,7 miliarde euro, cifra primita pozitiv pe piete.

"Necesarul de recapitalizare publicat de Spania este sub estimarile la care am ajuns noi in scenariile economice adverse si foarte adverse. Daca participantii la piata vor fi sceptici in privinta testelor de stres, sentimentul negativ ar putea submina eforturile guvernului de a restaura increderea in solvabilitatea bancilor spaniole", comenteaza analistii Moody's intr-un raport prezentat astazi.

Auditul bancilor spaniole a fost efectuat de compania de consultanta Oliver Wyman, care a analizat situatia a 14 institutii de credit. Expertiza independenta este una dintre conditiile acordului de finantare de 100 miliarde euro incheiat de guvernul spaniol cu UE pentu recapitalizarea bancilor.

Pierderile cauzate de prabusirea pietei imobiliare in sistemul bancar spaniol se ridica la 180 miliarde euro. In lunile februarie si mai, guvernul a obligat bancile sa inregistreze contabil pierderi in valoare totala de 84 miliarde euro pe active imobiliare.