26 de banci italiene au fost retrogradate de Moody's. Reactia nu a intarziat sa apara: " Este un atac la adresa Italiei"
UPDATE: Moody's a retrogradat ratingurile a 26 de banci italiene, cu una pana la patru trepte. Printre acestea se numara si grupurile UniCredit si Intesa Sanpaolo. Agentia acuza declinul profiturilor institutiilor financiare si deteriorarea perspectivelor economice ale Italiei.
Bancile si comunitatea de afaceri din Italia au reactionat insa cu furie la retrogradarile in masa, calificand masura drept iresponsabila si un atac asupra tarii afectate de masurile de austeritate si criza economica, transmite Reuters.
"Decizia Moody’s este un atac la adresa Italiei, companiilor, familiilor. Inca o data, agentiile de rating se dovedesc un factor destabilizator pentru pietele financiare, cu declaratiile lor partinitoare si contradictorii", potrivit asociatiei bancare italiene ABI.
Sefa celei mai mari asociatii patronale din Italia, Confindustria, Emma Marcegalia, a afirmat la randul ei ca este ingrijorata de un astfel de atac impotriva Italiei.
In urma masurii de luni, calificativele bancilor au ajuns printre cele mai scazute din Europa de Vest. Bancile mari precum Intesa Sanpaolo si UniCredit au suficienta anvergura internationala si capital pentru a absorbi socul, dar situatia este mai problematica pentru institutiile de credit mai mici, cum sunt Banca Monte dei Paschi di Siena, care este cu numai o treapta peste nivelul "junk", nerecomandat pentru investitii.
Agentiile de rating au fost puternic criticate dupa criza financiara din 2008, iar printre cei mai vocali critici au fost cei din mediul de afaceri italian. Procuratura italiana a deschis totodata o ancheta referitoare la o posibila manipulare a pietei de catre Standard&Poor’s, Moody’s si Fitch.
"Este urgent sa analizam rolul agentiilor de rating si felul in care opereaza. In conditii de piata atat de volatile, actiunile lor sunt inutile, daca nu daunatoare", a declarat presedintele Banca Ifis, Giovanni Bossi. Presedintele autoritatii italiene de reglementare a pietei financiare, Giuseppe Vegas, a avertizat luni fata de posibile conflicte de interese intre agentiile de rating si investitori, sugerand ca utilizarea ratingurilor sa fie limitata pentru a evita amplificarea crizei. Concentrate pe servicii de retail si in pofida faptului ca au renuntat la obligatiunile subprime, bancile italiene sunt considerate riscante intrucat sufera de o dubla problema, cresterea detinerilor de obligatiuni ale guvernului italian si contractarea cererii interne.
Ratingul UniCredit, cea mai mare banca italiana, prezenta si in Romania, a fost coborat cu o treapta, de la A2 la A3.
Intesa Sanpaolo, a doua banca din Italia, care are operatiuni si pe piata romaneasca, a fost de asemenea retrogradata de la A2 la A3.
Agentia a mentinut perspectiva ratingurilor bancilor italiene la negativa.
Retrogradarile anuntate luni reprezinta, in parte, consecinte ale deciziei din 13 februarie a Moody's de a cobori ratingurile Italiei, Spaniei si altor patru state europene, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din zona euro.
Ratingul Italiei a fost redus atunci de la A2 la A3, cu perspectiva negativa.
Nivelul A3 este, in metodologia Moody's, cu patru trepte deasupra categoriei "junk", nerecomandata pentru investitii pe termen lung.
"Ratingurile bancilor italiene sunt acum printre cele mai scazute din statele europene cu economii avansate, reflectand vulnerabilitatea acestor institutii la conditiile operationale adverse din tara si din Europa", se spune in comunicatul Moody's.
O noua runda de recesiune in Italia si masurile de austeritate adoptate din toamna anului trecut afecteaza cererea pe termen scurt in economie, generand conditii operationale tot mai dificile pentru banci, se arata in comunicatul Moody's.
Problemele din economie genereaza deteriorarea calitatii activelor, impingand in sus costul riscului, iar performantele operationale ale bancilor sunt tot mai slabe. Totodata, accestul tot mai dificil la finantare din piata va exercita presiuni suplimentare asupra bancilor, in sensul reducerii activelor, strategie care afecteaza afacerile si profitul.
Valoarea obligatiunilor statului italian detinute de bancile locale a crescut puternic in primele doua luni ale acestui an, rezultat al injectiilor de lichiditate de 1.000 miliarde euro efectuate de Banca Centrala Europeana in decembrie si februarie, noteaza Bloomberg.
Soldul datoriei de stat catre bancile locale a crescut in ianuarie si februarie cu 28%, la 267 miliarde euro, potrivit cifrelor Bancii Italiei, informeaza Mediafax.