Ministrul Finanțelor: România a luat măsuri care ajung la 3% din PIB, în contextul epidemiei de COVID-19. Urmează și altele
Austeritate, taxe, TVA, ANAF
România a luat măsuri pentru susţinerea economiei care ajung deja la 3% din PIB şi avem unele dintre cele mai relaxate condiţii din Uniunea Europeană pentru a accesa aceste facilităţi, scrie sâmbătă ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, pe pagina sa de Facebook.
"Adevărul este că de săptămâna viitoare românii au acces la aceste instrumente care îi ajută să treacă peste această perioadă dificilă. Am spus că urmează şi alte măsuri. România a luat măsuri care ajung la 3% din PIB deja şi avem unele dintre cele mai relaxate condiţii din UE pentru a accesa aceste facilităţi. Nu ne oprim aici şi nu lăsăm pe nimeni în urmă", arată ministrul Finanţelor.
În acest context, el subliniază că, potrivit OUG nr.29/2020 privind unele măsuri economice şi fiscal-bugetare, firmele care nu depun declaraţiile fiscale pe 25 martie nu păţesc nimic.
"Ţipete, urlete şi văicăreli de la politicienii socialişti şi prietenii lor care nu avut niciodată legătură cu economia reală despre situaţia cumplită în care se vor afla firmele care nu depun declaraţiile fiscale pe 25 martie. Minciună sau prostie? În OUG nr. 29/2020 scrie negru pe alb că firmele care nu depun declaraţiile fiscale pe 25 martie nu păţesc nimic. Simplu şi clar", precizează Florin Cîţu.
El explică, totodată, şi faptul că de finanţări garantate de stat beneficiază toate IMM-urile, fără certificat de urgenţă.
"Mai departe, tot în OUG nr.29/2020 scrie că au acces la fonduri garantate 90% şi cu dobândă subvenţionată 100%, toate IMM-urile şi fără certificat de stare de urgenţă. Simplu, rapid şi fără bătăi de cap. În Germania, că tot văd că ne compară socialiştii cu ei, au acces la facilităţi fiscale doar companiile care demonstrează că au suferit de pe urma crizei economice provocate de coronavirus. Tot în OUG nr.29/2020 scrie, tot negru pe alb, "se suspendă sau nu încep măsurile de executare silită prin poprire a creanţelor bugetare, cu excepţia executărilor silite care se aplică pentru recuperarea creanţelor bugetare stabilite prin hotărâri judecătoreşti pronunţate în materie penală", subliniază şeful de la Finanţe.
Florin Cîţu a avertizat, din nou, politicienii români să nu inducă panică în societate.
"Am avertizat politicenii români să nu mai inducă panică în societate. Le-am spus că romanii înţeleg că îşi fac campanie electorală în timp ce guvernul vine cu soluţii. Văd că nu ascultă şi în continuare vor să profite electoral de situaţia dificilă prin care trecem cu toţii. Astăzi, toată ziua, politicienii socialişti şi noii lor prieteni au atacat primul pachet de măsuri pentru susţinerea economiei aprobat de guvernul PNL. Asta înainte că pachetul să intre în vigoare şi să vedem cum funcţionează. Trei exemple simple de manipulare a socialiştilor şi a noilor lor prieteni care sunt demontate foarte uşor de realitate", a mai scris ministrul Finanţelor.
PwC: Măsurile adoptate nu corespund în întregime aşteptărilor mediului de afaceri
Daniel Anghel, partener coordonator servicii fiscale şi juridice PwC România, consideră că măsurile fiscale adoptate în perioada stării de urgenţă nu corespund în întregime aşteptărilor mediului de afaceri şi, cu certitudine, vor trebui luate şi alte măsuri, consideră
"Cu toate că aceste măsuri nu corespund în întregime aşteptărilor mediului de afaceri care a înaintat un amplu set de propuneri şi mulţi se simt dezamăgiţi de varianta adoptată prin ordonanţa de urgenţă, este posibil ca în viitor - din moment ce Comisia Europeană a suspendat Pactul de stabilitate prin care este impus plafonul de deficit bugetar de 3% din PIB - să poată fi gândite alte măsuri care să acopere nevoile companiilor", precizează Anghel într-un comunicat.
El arată, în context, că măsurile fiscale luate de autorităţi sunt soluţii rapide impuse de viteza cu care se desfăşoară evenimentele, însă cu un impact redus faţă de ceea ar fi necesar.
"Având în vedere că ne aflăm într-o situaţie de urgenţă din toate punctele de vedere, măsurile luate acum sunt soluţii rapide impuse de viteza cu care se desfăşoară evenimentele, însă deocamdată cu un impact redus faţă de ceea ar fi necesar. Cu certitudine, vor trebui luate şi alte măsuri, unele care pot fi anticipate de acum, altele care vor trebui să ofere răspunsuri la problemele care vor apărea pe parcurs. Odată ce va avea loc o stabilizare a situaţiei şi răspândirea virusului va fi stăpânită, va fi nevoie şi de un pachet mai complex de redresare a economiei", precizează Anghel.
Pe de altă parte, acesta aminteşte că, în ultimii ani, mai multe voci autorizate au avertizat că autorităţile vor avea posibilităţi reduse de acţiune dacă va apărea o criză, în condiţiile în care politica fiscală prociclică aplicată în ultimii ani de creştere economică a restrâns spaţiul fiscal şi a limitat foarte mult mijloacele de intervenţie ale guvernului.
"Măsurile fiscale privind declararea şi plata taxelor în perioada stării de urgenţă au fost publicate în această dimineaţă în Monitorul Oficial, fiind aşteptate cu nerăbdare de companii, mai ales în condiţiile în care termenul de depunere a declaraţiei de impozit pe profit de 25 martie se apropie vertiginos. Fiind o perioadă foarte dificilă care a evoluat mult mai rapid decât se anticipa, sperăm că actualul pachet de măsuri reprezintă o primă reacţie care va fi urmată de alte decizii în funcţie de modul în care va avansa această criză. Din păcate, trebuie să admitem că politica fiscală prociclică aplicată în ultimii ani de creştere economică a restrâns spaţiul fiscal şi a limitat foarte mult mijloacele de intervenţie ale guvernului. În ultimii ani multe voci avizate au dat avertismente privind faptul că guvernul va avea posibilităţi reduse de acţiune dacă va apărea o criză", precizează reprezentantul PwC.
Reprezentantul PwC aminteşte şi măsurile propuse de companii dar neagreate de autorităţi, precum declaraţia de impozit pe profit sau rambursarea TVA doar cu control ulterior.
"Ar fi fost utilă şi compensarea pierderilor realizate în primul trimestru din 2020 cu profiturile din anul financiar 2019 în cazul celor care fac plăţi anticipate trimestriale pentru impozitul pe profit, întrucât în primul trimestru activitatea economică a fost în creştere, iar schimbarea în al doilea trimestru va fi dramatică. Deşi a fost, de asemenea, anunţată ca luată în considerare, bonificaţia pentru cei care îşi plătesc la timp debitele nu a mai fost adoptată, cu toate că ar fi stimulat unele companii să le achite mai repede şi ar fi fost un sprijin şi pentru încasările bugetare", a arătat Anghel.
Pe acelasi subiect: