"Analizăm toate instrumentele. Vom mobiliza orice este de ajutor. Asta contează şi pentru obligaţiunile corona - dacă ele ajută, dacă sunt corect structurate, ele vor fi emise", a declarat la postul german de radio Deutschlandfunk, potrivit Agerpres.

Statele cu aversiune faţă de risc - cum ar fi Germania şi Olanda - s-au opus în trecut folosirii de euroobligaţiuni. În actuala criză, statele din zona euro sunt în mod similar divizate referitor la cât de mult ajutor trebuie mobilizat în acest stadiu.

Comentariile şefului Comisiei Europene vin după ce premierul italian Giuseppe Conte a cerut ca UE să folosească "întreaga putere" - de 500 miliarde de euro (534 miliarde de dolari) - a Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru a rezista crizei economiei europene în timpul epidemiei.

Mecanismul European de Stabilitate - fondul de salvare al zonei euro - a fost înfiinţat în timpul crizei datoriilor suverane.

"ESM a fost înfiinţat avându-se în vedere un alt tip de criză, deci trebuie adaptat la noile circumstanţe, astfel încât să-şi poată folosi întreaga putere", a declarat Conte, într-un interviu acordat publicaţiei britanice Financial Times.

"Calea de urmat este să deschidem liniile de creditare ale ESM către toate statele membre, pentru a le ajuta să lupte cu consecinţele epidemiei, cu condiţia răspunderii depline a fiecărei ţări membre privind modul în care sunt cheltuite resursele", a argumentat premierul italian.

Și ministrul italian al Economiei, Roberto Gualtieri, a declarat vineri că sunt necesare obligaţiuni UE pentru a împiedica scăderea activităţii economice în blocul comunitar, din cauza efectelor pandemiei de coronavirus (COVID-19), transmite Reuters.

"Am putea preconiza emiterea de titluri de valoare europene care ar putea fi folosite de fiecare ţară, în aceleaşi condiţii, şi trebuie asociate cu lupta împotriva coronavirusului şi a consecinţelor sale economice", a afirmat Gualtieri pentru publicaţia italiană Il Corriere della Sera.

"Ne confruntăm cu un şoc simetric, care-i afectează pe toţi, şi, prin urmare, trebuie să utilizăm toate instrumentele pe care le avem într-un mod inovativ", a explicat oficialul italian.

Într-o încercare de a stopa turbulenţele, miercuri seara, la finalul unei reuniuni de urgenţă, Banca Centrală Europeană (BCE) a lansat un nou program de achiziţii de obligaţiuni în valoare de 750 de miliarde de euro, ceea ce duce la 1.000 de miliarde de euro achiziţiile de active de pe piaţă prevăzute pentru acest an.

Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, declara într-un interviu acordat publicaţiei Handelsblatt că este prea devreme să ne gândim la utilizarea Mecanismului European de Stabilitate (ESM) pentru a furniza ajutor statelor din zona euro afectate de pandemie.

"Dezbaterea este prematură. Existenţa Mecanismului European de Stabilitate a ajutat la stabilitatea regiunii deoarece poate fi folosit oricând şi dispune de fonduri semnificative", a explicat oficialul german.