Ministrul Finanțelor vrea întâlnire semestrială cu banca centrală, pentru prezentarea indicatorilor macroeconomici: “Guvernatorul BNR spune lucruri foarte corecte”
Eugen Teodorovici
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, vrea să-i propună oficial guvernatorului Băncii Naţionale a României să realizeze semestrial o prezentare comună a celor două instituţii asupra indicatorilor macroeconomici ai ţării.
"Dânsul (guvernatorul BNR, n.r.) spune lucruri foarte corecte, dar când le prezintă...poate facem...poate nu e o idee rea ca împreună, domnia sa, vin eu, ministrul de Finanţe şi împreună o prezentare publică o dată pe trimestru, sau pe semestru, dacă este cazul. Să prezentăm în mod public o anumită abordare coerentă, care să aibă elemente de o parte şi de alta, politică monetară, politică fiscală, şi care să arate în piaţă un mesaj foarte clar pentru români, pentru investitori, pentru cei care urmăresc economia României. Am să-i şi propun în mod oficial domnului guvernator o astfel de întâlnire, prezentare publică o dată pe semestru a unor astfel de elemente, de indicatori macro pentru ca lumea să înţeleagă mai bine că nu ne luptăm între noi, noi colaborăm pentru că asta este obligaţia", a spus Eugen Teodorovici, potrivit Agerpres.
El a afirmat că în orice ţară banca centrală şi Ministerul de Finanţe lucrează împreună. După dialogul cu BNR, Teodorovici a spus că au avut loc două efecte: MFP s-a împrumutat în piaţă foarte bine, ofertele băncilor fiind de patru ori mai mari decât a cerut ministerul în piaţă, iar al doilea efect a fost faptul că guvernatorul BNR a mers în Parlament.
"Am avut o discuţie săptămâna trecută cu domnul guvernator, discuţie în cadrul căreia dânsul mi-a spus un lucru pe care urma să-l şi menţioneze la conferinţa de presă pe care dânsul a avut-o joia trecută, nu s-a întâmplat, şi anume că dialogul pe orice temă de acest gen se poartă între cele două entităţi: Ministerul Finanţelor Publice şi Banca Centrală. Discuţiile "pe lângă" nu îşi au rostul. Sau îşi au rostul, dar sunt discuţii să spunem neoficiale, pentru că cele două instituţii publice şi la care am făcut tot timpul trimitere trebuie să colaboreze, trebuie să coopereze, pentru ca cele două politici de bază, fiscală şi monetară, trebuie să conlucreze dar nu să se întrepătrundă niciodată", a spus Eugen Teodorovici, întrebat de prezentatorul emisiunii despre afirmaţia guvernatorului BNR că OUG 114 trebuie modificată pentru că taxa pe activele bancare nu trebuie să fie legată de ROBOR întrucât încalcă Tratatul Uniunii Europene.
El a afirmat că în discuţiile interne se pot discuta tot felul de probleme, inclusiv cea a ROBOR.
Teodorovici a explicat că atunci când guvernatorul BNR se referă la independenţă, nu se referă la independenţa băncii centrale, ci la instrumentul pe care instituţia îl are la îndemână şi pe care nu-l poate folosi atât de eficient câtă vreme ordonanţa este în vigoare.
Pe acelasi subiect: