"Aşa ceva nu există în discuţii la nivel de guvern, la nivel de coaliţie. Nici pentru anul viitor nu se pune problema de a creşte vreo taxă, vreun impozit, absolut deloc. Cei care spun tot timpul, dau astfel de veşti sunt inconştienţi, pentru că în felul acesta sunt şi iresponsabili. Sunt persoane în anumite funcţii politice mai ales care trebuie să înţeleagă ceea ce înseamnă funcţia pe care ei o ocupă. Din păcate, se pare că nu se înţelege acest lucru, dar contaţi pe ce vi se spune în mod oficial de către oamenii din guvern şi de cei din coaliţie", a susţinut Eugen Teodorovici, la Palatul Parlamentului, întrebat despre posibilitatea creşterii TVA în contextul unor discuţii pe acest subiect la Ministerul Finanţelor.

Informația privind creșterea TVA a fost lansată de senatorul PNL Florin Cîţu, care susţine că PSD intenţionează să crească TVA la 20% de la mijlocul acestui an sau de anul viitor.

"În 2018, bugetul a mai câştigat 3 miliarde de lei prin faptul că nu a fost scăzut TVA de la 19% la 18%. Acest lucru a fost amânat. În acest moment, există o decizie pe care PSD trebuie să o ia şi despre care ştiu că se discută, dacă se va creşte sau nu TVA la 20% de la mijlocul anului sau de anul următor. În acest moment, fără aceşti bani din creşterea TVA, care înseamnă în jur de 3 miliarde de lei, deficitul bugetar va depăşi 3% şi cei care vor să se uite la aceste cifre pot să vadă la necesarul de finanţare, unde chiar şi PSD estimează o creştere a deficitului la 3% sau peste 3%, necesarul fiind mai mare decât deficitul aprobat în Parlament. Cifrele arată că economia este din ce în ce mai fragilă în perioada următoare, iar în cazul unui şoc negativ efectele vor fi dezastruoase. Singura soluţie pentru PSD: taie cheltuielile şi aduce mai multe venituri la buget, iar venituri mai multe la buget doar prin taxe mai mari", a spus Cîţu, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.

El a precizat că există o ţintă suplimentară pe 2018 pentru angajaţii ANAF în privinţa persoanelor fizice - de 850.000 de lei şi pe companii - de 4 milioane de lei.

"Execuţia bugetară confirmă ceea ce ştiam de mult timp şi ceea ce am spus odată şi cu apariţia ratei inflaţiei - programul de guvernare al PSD dăunează sănătăţii economiei şi cred că nu mai este nimeni care să spună că acest program a avut efecte pozitive pentru economie", a arătat Cîţu.